Na hlavný obsah

Vandalizmu na cintorínoch v posledných mesiacoch pribúda

Pomôcť by mohli kamery. Tie sú však často príliš drahé.

Na pietnom mieste krádeže a ničenie hrobov. Vandalizmu na cintorínoch v posledných mesiacoch pribúda. Samosprávy nevedia, ako s tým bojovať. Miest a obcí, ktoré majú na cintorínoch kamery, je stále veľmi málo.

Asi pätnásť rozbitých hrobov v Prievidzi, o mesiac neskôr hákový kríž na pomníku v Nových Zámkoch- vandalov na cintorínoch pribúda. Pietne miesta sú ich terčom už roky.

„Kradli sa veľké nákladné vence čerstvo po pohreboch, ale aj vršky zo sviečok, ktoré boli z kovu. Vraj na tom ľudia pália pervitín,“ vysvetľuje predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cintoríny na noc zatvárajú brány a mnohé majú aj svojich vlastných strážnikov. Ani to však vandalov či zlodejov neodrádza. Pomôcť by mohli kamery či fotopasce, tie sú však príliš drahé. „Samosprávy na to nemajú peniaze, ale v každom prípade by boli pripravené spolufinancovať za účasti štátu,“ tvrdí hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Cintorín v Nových Zámkoch je jeden z naozaj mála, kde kamery nájdeme. Ani tu ich však nemajú toľko, koľko by naozaj potrebovali. „Máme šesť kamier a dve fotopasce. Vždy budú existovať hroby, na ktorých kamery nezosnímajú,“ vysvetľuje správkyňa cintorína v Nových Zámkoch Erika Marková.

Staršie cintoríny navyše nemajú všade elektrinu a jej zavedenie stojí ďalšie peniaze. Rezort vnútra RTVS potvrdil, že z rozpočtu ukrojila pandémia a konflikt na Ukrajine. Na kamery nezostáva.

Kedy a či vôbec výzvu na nich vyhlásia zatiaľ nevedia. Zostáva tak už iba prevencia, na ktorú musí dbať každý sám. Správcovia odporúčajú nosiť menej a najmä lacnejších vencov či svietnikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko