Na hlavný obsah

Vláda chce pomôcť dôchodcom, musí sa však upraviť zákon o štátnom rozpočte

Približne 200 miliónov sa vyčlenilo pre dôchodcov.

Vláda chce pomôcť dôchodcom, musí sa však upraviť zákon o štátnom rozpočte
Ilustračná snímka eurových bankoviek. Foto: Unsplash

V Národnej rade SR pokračovala rozprava k vládnym návrhom zákona, ktorými chce kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) pomôcť dôchodcom.

Upraviť sa musí aj zákon o štátnom rozpočte, keďže financie majú ísť z vyššieho výberu daní. Z balíka viac ako jeden a pol miliardy eur chce vláda pomôcť aj domácnostiam.

Opozičná SaS kritizuje, že nie je jasné, na aké ďalšie opatrenia sa majú peniaze použiť. Predseda finančného výboru navrhuje, aby vláda svoj návrh stiahla.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Legislatívu treba upraviť čo najskôr

Vysoká inflácia pomohla zvýšeným výberom daní naliať do štátneho rozpočtu nové financie. Vláda ich chce rozdeliť najviac zraniteľným skupinám, ale aj domácnostiam a podnikom.

Z celkového objemu viac ako jednej miliardy eur má ísť približne 200 miliónov dôchodcom. Parlament preto musí upraviť aj zákon o štátnom rozpočte.

„Z úcty k občanom tejto krajiny, to sú peniaze, ktorých sa oni vzdali, my sme len ich správcovia, proste treba povedať, že ďakujeme, toto 1, 3 miliardy pochádza od vás a takto sa minú,“ vysvetľuje predseda finančného výboru Marián Viskupič z SaS. Ako problém vidí to, že vláda nevie, ako použije zvyšné prostriedky.

Žiada preto preložiť tento bod na budúcu schôdze, na ktorej by sa mal schvaľovať návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

Minister práce Milan Krajniak z hnutia Sme rodina pripomína, že vláda chce postupne pomôcť všetkým. Zatiaľ sa však nevie, aké budú koncové ceny energií na budúci rok.

„V domácnostiach nie je tento problém, lebo tam vieme napočítať v nejakej fáze nejaký prípadný, nazvime to energetický šek, ale u zariadení sociálnych služieb, nemocníc, škôl, firiem, pekárov, komukoľvek ďalšiemu, my to nebudeme vedieť, pretože tá cena bude trhovo kolísať,“ avizuje Krajniak.

Tvrdí, že legislatívu potrebujú upraviť čím skôr, aby Sociálna poisťovňa mohla dôchodcom vyplatiť jednorazový príspevok. Ten má byť vo výške od 35 do 210 eur.

„Ak budeme brať za meradlo, že 139 eur je ten priemerný, akože vianočný dôchodok, ktorý dostanú, tak za každý mesiac zdražovania v tomto roku slovenským seniorom ponúkli 8, 70 eur,“ vyjadril sa nezaradený poslanec Peter Pellegrini z mimoparlamentného Hlas-SD s tým, že takúto sumu považuje za výsmech do tváre dôchodcom.

Parlament ešte nerozhodol, či o návrhoch bude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci o nich budú hlasovať v utorok (4. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál