Na hlavný obsah

Záchranárom sa majú zvýšiť platy, tí bratislavskí však prídu o príplatky

Zníženie miezd postihne aj iných zamestnancov.

Záchranárom sa majú zvýšiť platy, tí bratislavskí však prídu o príplatky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Namiesto prilepšenia si pohoršia. Záchranárom sa majú od budúceho roka zvyšovať platy, no bratislavskí súčasne zrejme prídu o príplatky. Rozhodlo o tom nové vedenie Záchrannej zdravotnej služby (ZZS).

Záchranár, ktorý si želá ostať v anonymite, pracuje v hlavnom meste. Za to, že je zamestnaný v Bratislavskom kraji, má spolu s kolegami k platu motivačný príplatok 200 eur. V septembrovej ani októbrovej výplate ho už pravdepodobne neuvidia.

„Nielen ja, ale aj mnohí kolegovia máme nastavené štandardy, že pri odrobení istého počtu hodín, môžeme počítať s tým príjmom. To znamená, že keď máme nastavené hypotéky alebo náklady na rekonštrukciu ubytovania, tak môžu byť tieto položky ohrozené,“ uviedol záchranár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hrozí, že záchranárom dva mesiace nevyplatia ani osobné príplatky. Tie sa pohybujú od 50 do 100 eur podľa práce, ktorú robia. Zníženie miezd sa nemá týkať len záchranárov, ale aj lekárov a vodičov, ktorí pracujú v ZZS. Dôvodom má byť podľa informácií RTVS šetrenie.

„Od včera, kedy to ohlásili zdravotným záchranárom, vzniká na staniciach ZZS nespokojnosť. Záchranári mi telefonujú a žiadajú vysvetlenie,“ povedala Zuzana Pukancová, predsedníčka Zakladajúcej odborovej organizácie ZZS v Bratislave.

RTVS oslovilo aj nové vedenie ZZS. Do uzávierky však na otázky neodpovedalo. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) o celej situácii vie, no ZZS pod rezort nepatrí.

Róbert Nádaský z vedenia bratislavských odborov záchranky po týchto krokoch odstúpil z funkcie. Záchranári nevedia, či budú bez príplatkov aj viac ako len dva mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny