Na hlavný obsah

Zamestnanec českého ministerstva zahraničia pracoval pre Rusov

Úrad musel opustiť.

Zamestnanec českého ministerstva zahraničia pracoval pre Rusov
Na snímke Černínsky palác v Prahe, sídlo ministerstva .zahraničných vecí. Foto: ČTK/Kamaryt Michal

Dlhoročný zamestnanec českého ministerstva zahraničných vecí spolupracoval s ruskou civilnou rozviedkou a vynášal jej tajné informácie, informoval vo štvrtok (15. 6.) webový portál českého Denníka N s odvolaním sa na premiéra Petra Fialu (ODS), ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti) a Bezpečnostnú informačnú službu (BIS).

Ten musel podľa Denníka N a severov Aktuálně.cz a Respekt.cz odísť z ministerstva.

Denník N s odvolaním sa na svoje diplomatické zdroje uviedol, že išlo o vysoko prevereného zamestnanca. Ten mal aj bezpečnostné osvedčenie na najvyšší stupeň prísne tajné.

Na ministerstve pracoval od 90. rokov a okrem ústredia v Prahe pôsobil aj na českých veľvyslanectvách, mimo iného aj na jednom v africkej krajine.

BIS preméra a ministra zahraničia s prípadom zoznámila v prvej polovici tohto roka, píše Denník N.

„Môžem potvrdiť, že som sa rozhodol podniknúť také kroky, vďaka ktorým už na ministerstve nepracuje zamestnanec, ktorý spolupracoval s cudzou mocnosťou. Z bezpečnostných dôvodov sa k tomu nebudem ďalej vyjadrovať,“ povedal Lipavský.

„Som o celej záležitosti informovaný a oceňujem prácu tajných služieb, v tomto prípade BIS. Je to dôkaz, že bezpečnostné služby pracujú kvalitne a v prospech českých občanov,“ citoval denník Fialu.

Odhalenie potvrdila aj BIS

„Aktivity jedného z jej zamestnancov vo vzťahu k ruskej spravodajskej službe sme na ministerstve zahraničných vecí zmapovali,“ povedal hovorca BIS Ladislav Šticha.

Podľa denníka BIS pred rokmi prvýkrát zistila, že Službu zahraničnej rozviedky (SVR) má na českom ministerstve zahraničných vecí zdroj citlivých informácií. Potom ho identifikovala a monitorovala.

„Ruská rozviedka využila jeho slabosť pre ženy a peniaze,“ citoval denník jeden zo svojich diplomatických zdrojov.

Nie je jasné, či sa o tohto muža polícia zaujíma pre vynášanie informácií Rusku, ktoré v súčasnosti vedie vojnu proti Ukrajine, alebo je za to stíhaný.

„Nemožno to urobiť, pretože ide o spravodajské informácie, ktoré nemožno použiť na súde. Súčasný zákon to neumožňuje,“ citoval Denník N svoj vysokopostavený justičný zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko