Na hlavný obsah

Západ musí Ukrajinu ďalej podporovať

Zhodli sa na tom Blinken a Stoltenberg.

Západ musí Ukrajinu ďalej podporovať
Na snímke sprava americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TSR/AP

Spojené štáty chcú pomôcť Ukrajine, aby si vydobyla čo najlepšiu pozíciu do možných rokovaní o ukončení vojny s Ruskom. Po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom to v piatok (9. 9.) povedal americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý ocenil ukrajinskú ofenzívu začatú tento týždeň.

Podľa šéfa Severoatlantickej aliancie vstupujú boje na Ukrajine do kritickej fázy a NATO nesmie poľaviť v podpore Kyjeva.

„V súčasnosti nevidíme od Ruska žiadne náznaky toho, že by sa chcelo vážne angažovať v diplomatických rokovaniach. Ale keď tá chvíľa príde, Ukrajina musí byť v najlepšej možnej pozícii,“ vyhlásil Blinken po rokovaní so Stoltenbergom v bruselskej centrále NATO.

Blinken ocenil postup, ktorý podľa ukrajinského generálneho štábu tento týždeň dosiahla ukrajinská armáda v Charkovskej oblasti na východe krajiny.

V súčasnej situácii sa podľa neho prejavuje úplne rozdielna morálka ukrajinských a ruských vojakov. Šéf americkej diplomacie však podotkol, že je predčasné súdiť, ako sa situácia vyvinie.

Rovnako ako Blinken aj Stoltenberg hovoril o nutnosti Ukrajinu ďalej vojensky podporovať.

„Cena, ktorú platíme my, sa určuje peniazmi. Cena, ktorú platia Ukrajinci, sa počíta v ľudských životoch,“ vyhlásil nórsky politik. Spojenci by podľa neho bez ohľadu na zložitú ekonomickú situáciu nemali zabudnúť Kyjev ďalej podporovať. Ak by totiž ruská agresia uspela, zaplatili by v budúcnosti oveľa vyššiu cenu, dodal Stoltenberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet