Na hlavný obsah

Zomrel slávny francúzsky režisér Jean-Luc Godard

Patril k zakladateľom francúzskej novej vlny.

Zomrel slávny francúzsky režisér Jean-Luc Godard
Francúzsky filmár Jean-Luc Godard. Foto: ČTK/KEYSTONE-SDA-ATS AG

Zomrel jeden z najvýznamnejších predstaviteľov francúzskej novej vlny, filmový režisér a teoretik Jean-Luc Godard. Mal 91 rokov. Oznámil to denník Libération.

Autora filmov Na konci s dychom (À bout de souffle, 1960) či Bláznivý Petríček (Pierrot le fou, 1965) považujú za klasika svetovej kinematografie a inovátora filmovej reči. Svojimi experimentami ovplyvnil celé generácie svojich nasledovníkov.

Godard začínal v 50. rokoch ako filmový kritik v časopise Cahiers du cinoma spoločne s ďalšími režisérmi. V 60. rokoch spolu vytvorili hnutie označované ako francúzska nová vlna. Patrili k nim Francois Truffaut, Érik Rohmer, Claude Chabrol a ďalší.

Godardova snímka Na konci s dychom sa považuje za hlavný film novej vlny. Preslávil vtedy začínajúceho Jeana-Paula Belmonda, ktorý hral hlavnú úlohu po boku Jean Sebergovej.

K spolupráci s Belmondom sa Godard vrátil v roku 1965 v Bláznivom Petríčkovi. Tam hlavnú ženskú úlohu hrala vtedajšia Godardova manželka Anna Karina. Tá sa objavila v rade najslávnejších Godardových filmov 60. rokov ako Alphaville (1965), Žiť svoj život (Vivre sa vie, 1962) či Banda pre seba (Bande à part, 1964).

V roku 1963 v ďalšom klasickom Godardovom filme Pohŕdanie (Le Mépris), natočenom podľa predlohy talianskeho spisovateľa Alberta Moraviu, hrala hlavnú úlohu Brigitte Bardotová.

Godard vo svojich najslávnejších filmoch 60. rokov posúval hranice filmovej reči a snažil sa búrať doterajšie filmové konvencie – v práci kamery, strihu i dialógu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet