Na hlavný obsah

Chránené dielne pre vysoké ceny energií obmedzujú svoje prevádzky

Časť z nich zvažuje prepúšťanie zamestnancov.

Chránené dielne pre vysoké ceny energií obmedzujú svoje prevádzky
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na dosahy energetickej krízy sa budú musieť pripraviť aj chránené dielne. Niektoré, pre zabezpečenie fungovania, počítajú s obmedzením činnosti. Pripúšťajú aj odchod niektorých zamestnancov.

Ďalšie odstavia časť prevádzkových priestorov, aby zbytočne nemíňali prostriedky na kúrenie. Únia podporovaného zamestnávania upozorňuje, že viaceré dielne sú na hrane existencie alebo už aj museli ukončiť činnosť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Ctibor Michalka.

Trenčianska chránená dielňa Na ceste prevádzkuje baliareň na sídlisku Sihoť a kaviareň v Katovom dome pod hradom. Práve tam od novembra uzavrú väčšiu z dvoch miestností a služby podľa členky občianskeho združenia Zuzany Mokrášovej presunú do menšej.

„Väčší priestor, kamenný aj chladnejší, vzhľadom na energetickú náročnosť budeme obmedzovať. V prevádzke je neefektívne vykurovať také dve miestnosti,“ vysvetlila Mokrášová. V zime má prevádzka aj menej zákazníkov.

Katov dom spravuje trenčianske múzeum. Jeho šéf Peter Martinisko tvrdí, že chránená dielňa neplatí za nájom. Pri energiách to však nejde. Tvrdí, že musí rátať s nárastom platieb za elektrinu aj kúrenie.

Zlá situácia je aj v stupavskej dielni

Chránená dielňa Tekla v Stupave funguje od roku 2019. Za krátku dobu tak museli riešiť koronakrízu, teraz problém s energiami. Pracovníčka Soňa Škultétyová očakáva dosahy krízy pri vyššom, napríklad 150-percentnom náraste cien.

Tvrdí, že dielňa nesmie ísť do červených čísiel. Ak nepríde istá forma kompenzácií, budú musieť zaviesť isté obmedzenie činnosti alebo prepúšťať niekoľko zamestnancov. Aktuálne majú sedem pracovníkov. Plány na zvýšenie počtu pracovných miest teda nevedia zrealizovať.

Štatutárka Slovenskej únie podporovaného zamestnávania Viera Záhorcová upozorňuje, že chránené dielne boli na rozdiel od viacerých bežných zamestnávateľov na tom horšie už počas pandémie. Vysvetlila, že z niektorých kompenzácií ich priamo vylúčili, lebo spadali pod rôzne dotácie úradu práce.

Aj keď spadajú pod dotácie zákona o službách v zamestnanosti, ich súčasná situácia sa výrazne komplikuje ak sú v podnájme. Doplnila, že na Slovensku je registrovaných vyše 3 000 chránených dielní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál