Na hlavný obsah

Muž pri zbere repy našiel polkilový zlatý šperk z doby bronzovej

Dostane odmenu v hodnote desiatich percent sumy určenej znalcom.

Muž pri zbere repy našiel polkilový zlatý šperk z doby bronzovej
Súkromný poľnohospodár našiel tento rok po zbere repy na Opavsku zlatú tiaru z doby bronzovej. Foto: ČTK

Súkromný poľnohospodár našiel tento rok po zbere repy na Opavsku zlatú tiaru z doby bronzovej. Stane sa súčasťou zbierky múzea v Bruntále. Prvýkrát ju vystavia koncom budúceho roka.

Nálezca dostane odmenu v hodnote desiatich percent sumy určenej znalcom. O náleze informovala hovorkyňa Moravskosliezskeho kraja Nikola Birklenová.

Súkromný farmár, ktorý tiaru našiel a odovzdal na Opavsku, si želá zostať v anonymite. Klenot si všimol náhodou na poli, keď krátko po zbere kontroloval úrodu repy.

„Zlatá tiara bola tisíce rokov ukrytá tesne pod povrchom. Našla sa koncom septembra. Nálezca ho odovzdal Sliezskemu zemskému múzeu,“ uviedla hovorkyňa.

Pôjde o dlhý proces

„Objavenie pokladu je len prvým bodom dlhého procesu, ktorý ešte len príde. Teraz musíme dať šperk ošetriť a zadať vypracovanie znaleckého posudku,“ povedala riaditeľka Múzea v Bruntále Ema Havelková.

Dodala, že ak sa predpoklady odborníkov potvrdia, klenot bude mať nevyčísliteľnú kultúrnu a historickú hodnotu.

Podľa nej sa ešte musia vykonať analýzy, aby sa zistilo, koľko karátov zlato má. Nálezné by sa potom odvíjalo od hodnoty zlata. Dnešná cena gramu zlata je 1 357 Kč (približne 55 eur).

Šperk sa stane súčasťou zbierok bruntálskeho múzea. „Budeme preň hľadať najlepšie miesto. Návštevníci by mohli tiaru prvýkrát vidieť najskôr koncom budúceho roka,“ dodala.

„Nálezcovi patrí poďakovanie za odovzdanie klenotu,“ povedal Lukáš Curylo, námestník moravskosliezskeho hejtmana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet