Na hlavný obsah

Obyvatelia Slovenska si viac želajú výhru Ukrajiny

Rusku pridŕža zhruba pätina Slovákov.

Obyvatelia Slovenska si viac želajú výhru Ukrajiny
Na ilustračnej snímke ukrajinská vlajka. Foto: Unsplash

Takmer polovica Slovákov si želá výhru Ukrajiny, nie Ruska. Organizácia GLOBSEC v spolupráci s agentúrou FOCUS uskutočnili nový prieskum o postojoch obyvateľov Slovenska k vojne na Ukrajine. Nadväzuje na júlový prieskum, ktorý vykonala Slovenská akadémia vied (SAV) v rámci prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“.

Ako uvádza GLOBSEC, v nadväznosti na mieru publicity, hystérie a dezinterpretácií spojených s predchádzajúcim prieskumom, sa ho rozhodli uskutočniť znova. Aktuálny bral ohľad aj na zmeny vo vývoji vojnovej situácie na Ukrajine.

Reprezentatívnej vzorke, ktorú tvorilo 1 009 respondentov nad 18 rokov, položili od 21. do 27. septembra otázku „Ako by ste chceli, aby sa vojna na Ukrajine skončila?“. Prieskum realizovali prostredníctvom osobných rozhovorov.

Víťazstvo Ukrajiny vo vojne želá celkovo takmer polovica respondentov (47 %). Len približne pätina obyvateľov (19 %) si želá víťazstvo Ruska a približne tretine je to jedno, prípadne nemá názor či nechce odpovedať.

Väčšiu mieru apatie pozorovali medzi mladšími generáciami. Na otázku odpovedalo „je mi to jedno“ 33 % respondentov vo veku 18 až 34 rokov, 23 % respondentov vo veku 35 až 54 rokov a 19  % respondentov starších ako 55 rokov.

„Výsledky reflektujú aj iné prieskumy na Slovensku, ktoré indikujú, že približne pätina až tretina obyvateľstva dôveruje proruským naratívom. Zároveň vidíme veľkú mieru apatie v spoločnosti. Približne tretine na výsledku nezáleží alebo sa k nemu nevedia vyjadriť,“ vyjadril sa Martin Slosiarik z agentúry FOCUS.

Dominika Hajduová z Centra pre demokraciu a odolnosť v agentúre GLOBSEC tvrdí, že istý posun v prospech Ukrajiny mohli spôsobiť aj udalosti z frontu.

„V lete situácia na Ukrajine vyzerala nádejnejšie pre ruskú stranu, čo mohlo časti populácie evokovať, že Ukrajina nemá na výhru šancu. Úspešná protiofenzíva počas septembra s výraznými teritoriálnymi úspechmi na ukrajinskej strane mohla tieto postoje zvrátiť,“ vysvetlila Hajduová.

Väčšina je za dohodu

Posun preferencií pozorovali pri zmene možností odpovedí pridaním možnosti „Dohodou bojujúcich strán.“ V tomto prípade si väčšina respondentov vybrala dohodu.

„V spoločnosti môžeme pozorovať istú únavu z témy vojny na Ukrajine. Zároveň majú ľudia
obavy z rastúcich cien energií a ďalších ekonomických dosahov vojny. V rámci zachovania osobného blahobytu či životnej úrovne si želajú čo najrýchlejšie ukončenie konfliktu,“
dodala Hajduová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko