Na hlavný obsah

Pobaltské štáty podporili prijatie Ukrajiny do NATO

Všetci traja ministri zdieľali na twitteri rovnaký príspevok

Pobaltské štáty podporili prijatie Ukrajiny do NATO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy v piatok (30. 9.) oznámili, že ich krajiny podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. Informovala o tom americká televízia CNN.

Všetci traja ministri zdieľali na twitteri rovnaký príspevok v tomto duchu. „Pobaltskí priatelia Ukrajiny plne podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. Inšpirujúca odvaha Ukrajiny môže Alianciu iba posilniť,“ uviedli Urmas Reinsalu, Edgars Rinkévičs a Gabrielius Landsbergis.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom podpísali žiadosť o „zrýchlený“ vstup do Severoatlantickej aliancie.

Zelenskyj pri podpise žiadosti uviedol, že proces „zrýchleného“ vstupu do NATO je možný. Ako príklad uviedol Fínsko a Švédsko, ktoré tento rok začali proces vstupu do Aliancie bez akčného plánu členstva (MAP).

USA potrebu zrýchleného procesu nevidí

Spojené štáty v tejto chvíli nevidia potrebu urýchleného procesu pristúpenia Ukrajiny k NATO, uviedol v piatok poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

„Náš názor je, že Ukrajine môžeme najlepšie pomôcť praktickou podporou na mieste. A že proces v Bruseli by sa mal začať inokedy,“ povedal v piatok Sullivan.

Zároveň zdôraznil, že všetky rozhodnutia ohľadom členstva v NATO sú vecou kandidátov vstupu a členov aliancie. USA na budúci týždeň podľa Sullivana oznámia ďalšiu dodávku zbraní Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet