Na hlavný obsah

Poslanci schválili dôchodkovú reformu. Zavádza sa rodičovský bonus

Opozícia ju kritizuje.

Poslanci schválili dôchodkovú reformu. Zavádza sa rodičovský bonus
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Parlament definitívne schválil dôchodkovú reformu. Za bolo 73 zo 133 prítomných poslancov. Zavádza sa tak rodičovský bonus, individuálny dôchodkový strop po 40 odpracovaných rokoch, ale aj zvyšovanie veku odchodu do dôchodku. Opozícia hovorí, že zmeny viac uškodia ako pomôžu.

Koalícii pomohli reformu prvého dôchodkového piliera presadiť nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a dvaja poslanci Smeru. Väčšina opozície zmeny v dôchodkovom systéme odmieta. Najviac kritiky si vyslúžil rodičovský bonus, teda percentá z odvodov pracujúcich detí rodičom, ktorí sú už v dôchodku.

„O tie deti sa dobre starali a tie deti si to veľmi vážia. Chceme im dať možnosť, aby svojim rodičom mohli prispievať na dôchodok,“ vysvetľoval Peter Kremský (OĽANO), predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

„Je diskriminačný pre rodičov, ktorí deti nemajú,“ myslí si o bonuse Erik Tomáš (Hlas-SD).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mám pre budúcich dôchodcov niekoľko zlých správ. Pripomeniem, že rodičovský bonus nedostanú napríklad rodičia detí, ktoré zomreli, alebo sú ŤZP, lebo tie nepracujú a nemajú príjem,“ upozorňuje Peter Cmorej (SaS), člen Výboru NR SR pre sociálne veci.

„Faktom je, že rodičom s deťmi budú dôchodky stúpať viac ako tým, ktorí deti nemajú alebo ktorých deti nepracujú. To je verejne pomenovaný fakt takto je tá reforma urobená, napísaná,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Kameňom úrazu podľa opozície je aj zníženie tzv. aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Tá spôsobí, že novopriznané dôchodky budú nižšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko