Na hlavný obsah

Protesty po smrti Amíníovej majú už najmenej 92 obetí, tvrdí IHR

Trvajú už dva týždne.

Protesty po smrti Amíníovej majú už najmenej 92 obetí, tvrdí IHR
Protest proti úmrtiu mladej Iránky. Foto: TASR/AP

Najmenej 92 ľudí zomrelo v celom Iráne pri zásahoch tamojších bezpečnostných síl po dvoch týždňoch protestov, ktoré vypukli po smrti Mahsy Amíníovej.

Oznámila to v nedeľu (2. 10.) ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle. Informovala o tom agentúra AFP.

Smrť Mahsy Amíníovej oznámili iránske úrady 16. septembra. Tri dni predtým ju zatkla iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania. Iránske úrady tvrdia, že 22-ročná Kurdka zomrela prirodzenou smrťou. Podľa aktivistov ju však policajti bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla.

„Medzinárodné spoločenstvo má povinnosť vyšetriť tento zločin a zabrániť ďalším zločinom vykonaným islamskou republikou,“ vyhlásila organizácia.

Jej predchádzajúci odhad hovoril o 83 potvrdených obetiach na životoch, ktoré zahynuli počas demonštrácií, pripomína AFP.

Sprisahanie nepriateľov Iránu?

Iránsky ultrakonzervatívny prezident Ebráhím Raísí v nedeľu označil prebiehajúce nepokoje v krajine za „sprisahanie nepriateľov Iránu“, ktoré podľa neho bolo neúspešné.

Vo vyhlásení zverejnenom prezidentskou kanceláriou sa píše, že „v čase, keď islamská republika prekonávala ekonomické problémy, aby sa stala aktívnejšou v regióne a vo svete, nepriatelia vstúpili do hry so zámerom izolovať Irán. Ale toto sprisahanie sa im nepodarilo.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet