Na hlavný obsah

Takmer dve tretiny pacientov s tzv. dlhým covidom sú ženy, tvrdí štúdia

Výskumníci modelovali zistenia na ľuďoch vo veku od 4 do 66 rokov z 22 krajín.

Takmer dve tretiny pacientov s tzv. dlhým covidom sú ženy, tvrdí štúdia
Na ilustračnej snímke žena s respirátorom. Foto: Unsplash

Ženy tvoria takmer dve tretiny pacientov, ktorí trpia dlhodobými zdravotnými komplikáciami po prekonaní koronavírusu, uviedol to server Independent s odvolaním sa na štúdiu z viacerých krajín.

Podľa výskumníkov by rozdielnu imunitnú reakciu na ochorenie mohli spôsobiť rozdiely medzi pohlaviami.

Extrémna únava, strata čuchu, dýchavičnosť a bolesti svalov patria medzi najčastejšie hlásené príznaky tzv. dlhého covidu. Ten postihuje približne šesť percent ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom.

Podľa britských zdravotníckych orgánov sa väčšina ľudí s týmito problémami úplne zotaví po 12 týždňoch, ale niektorí pociťujú príznaky dlhšie.

Podľa najnovšej štúdie vedcov z Washingtonskej univerzity v Seattli až 63 percent ľudí s príznakmi dlhého covidu tvoria ženy.

Výskumníci modelovali zistenia na 1,2 milióna ľudí vo veku od 4 do 66 rokov z 22 krajín, ktorí mali príznaky ochorenia COVID-19 a zažili najhoršie vlny epidémie v rokoch 2020 a 2021.

U ľudí, ktorých aj hospitalizovali, pretrvávali príznaky až deväť mesiacov. Ľudia, ktorí počas choroby nevyžadovali lekársku pomoc, mali príznaky dlhého covidu v priemere štyri mesiace.

Nie je jasné, prečo sú ženy náchylnejšie na dlhý covid. Nedávny výskum uverejnený v odbornom časopise American Journal of Managed Care však naznačil, že rozdiely medzi pohlaviami by mohli vysvetliť rozdielne imunitné reakcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet