Na hlavný obsah

Adolf Peter Záturecký zbieral príslovia, porekadlá a úslovia

Vzdelával ho aj otec učiteľ.

Adolf Peter Záturecký zbieral príslovia, porekadlá a úslovia
Na snímke učiteľ, etnograf a jazykovedec Adolf Peter Záturecký. Foto: Wikipedia – voľné dielo

Učiteľ, etnograf a jazykovedec Adolf Peter Záturecký zozbieral a knižne vydal Slovenské príslovia a porekadlá. Narodil sa 25. novembra 1837 v Liptovskej Sielnici. V piatok (25. 12.) uplynie od jeho narodenia 185 rokov.      

Ľudovú školu navštevoval v rodnej obci, vzdelával ho aj otec učiteľ. Gymnázium absolvoval v Kežmarku a Modre. Od roku 1854 pôsobil ako učiteľ v rodnej obci, od roku 1869 žil v Brezne, kde bol organistom a vyučoval  najskôr na evanjelickej, potom na štátnej škole.

Zaoberal sa zbieraním slovenskej ľudovej slovesnosti. Vydaním zbierky 600 hádaniek a výzvami najmä na adresu učiteľov podnietil záujem o tento slovesný tvar na Slovensku. Vo svojej najvýznamnejšej práci Slovenské príslovia, porekadlá a úslovia zhromaždil a odborne roztriedil vyše 13 000 prísloví a ich variantov.  

Niektoré z nich: Čoho sa bojíš, to ti skôr príde, ako to, čomu sa úfaš. Boh ešte taký zákon nevydal, aby sa sedliak v práci potrhal. Na Marka má sa už vrana do oziminy schovať. Darmo sa pravde protiviť. Radšej menej a dobre, ako mnoho a zle. Táto najväčšia  a odborne ucelená zbierka je považovaná za významnú aj v medzinárodných súvislostiach.

Záturecký sa venoval aj zbieraniu nárečovej slovnej zásoby.

Do štvrtého vydania súboru učebníc Prostonárodný evanjelický školník prispel Slovenskou mluvnicou, ktorá v roku 1 900 vyšla aj samostatne. Zostavil Obrázkový šlabikár a prvú čítanku pre evanjelické školy v jednom zväzku.

Vydával a redigoval časopis Evanjelická škola. Propagoval práce a myšlienky Jana Amosa Komenského.

Autorská tvorba

Pedagogické a ľudovovýchovné ciele sledoval aj autorskou tvorbou. Podľa nemeckej predlohy spracoval prózu Tomáš Nápravník, vydal didaktizujúcu zbierku veršov pre deti Hájiček zelený a zbierku gratulačných veršov pre deti a mládež Vinšovník, ktorá vyšla vo viacerých vydaniach.

Prispieval do Národných novín a do časopisov: Priateľ školy a literatúry, Dom a škola, Dennica, Priateľ ľudu, Včelka, ďalej do periodík Časopis Museálnej slovenskej spoločnosti (MSS) a Zborník MSS.

Pedagogické a ľudovovýchovné články mu vychádzali aj v kalendároch. Hospodárske články uverejňoval v časopise Obzor. Záturecký zomrel 1. júla 1904 v Brezne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko