Na hlavný obsah

Ako si Nežnú revolúciu pripomenuli v susednom Česku?

Známa pieseň Modlitba pre Martu zaznela v symbolickom čase 17.11 h.

Ako si Nežnú revolúciu pripomenuli v susednom Česku?
Na snímke sprava český premiér Petr Fiala, predsedníčka Poslaneckej snemovne ČR Markéta Pekarová Adamová a minister práce a sociálnych vecí ČR Marian Jurečka pred pamätníkom Nežnej revolúcie v Prahe. Foto: TASR

Keď sa v novembri 1989 zišli študenti vysokých škôl na pražskom Albertove, chceli si pripomenúť pamiatku nacistami zavraždeného študenta Jana Opletala.

Niekoľkotisícový dav vtedy zamieril na Vyšehrad a Národnú triedu. Práve tam študentov surovo zbili príslušníci Zboru národnej bezpečnosti a ľudových milícií.

Po 33 rokoch boli policajti na Národnej triede už len roztomilým skečom a odľahčenou pripomienkou dramatických udalostí a zatýkania. Sviečky sem tradične chodia zapáliť aj politici.

„Som šťastný, že sme sa zbavili komunistickej totality, že sme mohli začať žiť v slobode a demokracii,“ uviedol predseda českej vlády Petr Fiala.

Podľa podpredsedníčky Poslaneckej snemovne ČR Markéty Pekarovej Adamovej priniesol 17. november 1989 viacero možností. „Môžeme sa rozhodnúť, kde chceme pracovať či žiť. Nerozhoduje o tom stranícka knižka nás alebo našich rodičov,“ dodala.

Na snímke ľudia prinášajú kvety a zapaľujú sviečky pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národnej ulici v Prahe.
Na snímke ľudia prinášajú kvety a zapaľujú sviečky pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národnej ulici v Prahe.Foto: TASR

Aj rodičia na mieste, kde sa písali dejiny, vysvetľovali deťom, čo sa tu stalo. „Na autentických miestach, kde sa udalosti Novembra 1989 stali, sa to naučia a pochopia najlepšie,“ skonštatoval jeden z účastníkov spomienky.

Národná trieda v Prahe, kde došlo k najtvrdším potýčkam medzi políciou a študentami, je 17. novembra tradične veľmi rušnou ulicou. Ľudia sem chodia zapáliť sviečky.

„Myslím si, že Česi sú v tomto pokrokovejší. Viac oslavujú udalosti, ktoré sa týkajú slobody a demokracie,“ povedala slovenská návštevníčka.

V deň štátneho sviatku sa uskutočnila aj protivládna demonštrácia s diametrálne odlišnou atmosférou. Tú festivalovú a oslavujúcu zmenu režimu na Národnej triede doplnila pieseň Modlitba pre Martu v symbolických 17:11.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet