Na hlavný obsah

Až 214 vojnových zajatcov si vymenili Rusko a Ukrajina

Predchádzajúca výmena sa konala 29. októbra.

Až 214 vojnových zajatcov si vymenili Rusko a Ukrajina
Na ilustračnej snímke vojaci. Foto: Twitter/ Reuters

Rusko a Ukrajina si vo štvrtok (3. 11.) vymenili dovedna 214 vojnových zajatcov – každá zo strán ich prepustila 107.

Mnohí z prepustených Ukrajincov sú zranení bojovníci, ktorí sa svojho času pokúšali pred ruskými silami ubrániť ukrajinské prístavné mesto Mariupol. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina prepustila 107 ruských vojakov, ktorých prevezú do Moskvy, kde sa im poskytne „nevyhnutná lekárska a psychologická pomoc“.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak zase informoval, že až 74 spomedzi dovedna 107 prepustených ukrajinských bojovníkov bolo v apríli a máji obrancami ostreľovaného oceliarenského komplexu Azovstaľ.

Ten bol dejiskom posledných bojov v Rusmi obliehanom v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

„Podarilo sa nám výmenou získať ťažko zranených (bojovníkov) z Mariupola vrátane tých, ktorí sú pripútaní na lôžko, chlapcov s ranami od šrapnelov na rukách aj nohách, strelnými ranami v rôznych častiach tela. Sú medzi nimi ľudia s amputovanými končatinami, aj takí, ktorí si necítia časť tváre, či (iní) s infikovanými ranami,“ uviedol.

Výmenu zajatcov už predtým avizoval na platforme telegram líder samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin.

Uvádzal vtedy, že z celkového počtu 107 prepustených má byť až 65 ľudí z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.        

Predchádzajúca výmena zajatcov sa konala 29. októbra. Kyjev vtedy informoval, že zo zajatia sa na Ukrajinu vrátilo 52 ľudí. Ruské ministerstvo obrany uvádzalo, že prepustených bolo vtedy 50 vojakov, ktorí boli „v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet