Na hlavný obsah

Biden na samite ASEAN hovoril s lídrami Japonska a Kórey o KĽDR

Pripomenul, že pre USA sú vzťahy s juhoázijskými krajinami dôležité.

Biden na samite ASEAN hovoril s lídrami Japonska a Kórey o KĽDR
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa v nedeľu (13. 11.) na samite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Kambodži stretol s japonským premiérom Fumiom Kišidou a juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom. Hovoril s nimi hlavne o reakcii na jadrové hrozby zo strany KĽDR.

Informovala o tom agentúra AP. Biden bude riešiť aj vzťahy s Čínou, s veľkým napätím sa preto čaká na jeho pondelkové (14. 11.) stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom počas samitu krajín G20 na Bali.

Biden sa v nedeľu zišiel separátne so šéfom japonskej vlády a kórejským prezidentom. Všetci traja lídri ale rokujú aj spoločne.

Predpokladalo sa, že veľká časť ich rokovaní sa bude točiť okolo diania v Severnej Kórei. Tá v poslednom čase začala vo veľkom testovať svoje rakety kratšieho i dlhšieho doletu.

Balistické strely

Naposledy vypálila balistickú strelu v stredu (9. 11.), v predchádzajúcom týždni ale otestovala desiatky striel v reakcii na rozsiahle americko-juhokórejské vojenské cvičenie. To Pchjongjang považuje za nácvik na inváziu.

Účastníkov samitu ASEAN Biden ubezpečil, že pre Spojené štáty sú vzťahy s juhoázijskými krajinami dôležité a že Washington chce udržiavať „otvorené komunikačné kanály“ aj s Čínou. 

Americký prezident povedal, že USA plánujú s Pekingom „ďalej s veľkým nasadením súperiť a budú sa vyslovovať proti porušovaniu ľudských práv“. No zároveň dbajú na to, aby toto súperenie neprerástlo do konfliktu, uviedol vo vyhlásení Biely dom.

V postoji k Severnej Kórei zajedno

Biden vyhlásil, že jeho krajina, Japonsko a Južná Kórea sa teraz viac než kedykoľvek predtým zhodujú v názore na Severnú Kóreu, ktorá – ako dodal – naďalej pokračuje v „provokatívnom správaní“. Píše o tom agentúra Reuters.

Biden a tak vyjadril v Kambodži po trilaterálnom stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom a juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom. Uvedené krajiny nazval „rozhodnými spojencami“, ktorí v súvislosti so severokórejskými skúškami jadrových zbraní zdieľajú rovnaké obavy.

Najvyšší juhokórejský predstaviteľ uviedol, že najnovšie provokácie Severnej Kórey ukazujú „protihumánnu podstatu“ jej režimu. Predseda japonskej vlády dodal, že akcie KĽDR sú neslýchané a od Pchjongjangu ich možno očakávať ešte viac.

„Teším sa na posilnenie spolupráce Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska, aby sme na tieto akcie Severnej Kórey odhodlane a pevne odpovedali,“ dodal predseda japonskej vlády.

Šéf Bieleho domu priblížil, že s oboma politikmi rokoval aj o rozšírení koordinovanej podpory pre Ukrajinu v jej vojne s Ruskom, ako aj o možnostiach zachovania mieru a stability v Taiwanskom prielive a o spoločnej snahe o vytvorenie „slobodnej a otvorenej Indo-pacifickej oblasti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet