Na hlavný obsah

Británia dodá ukrajinským silám vrtuľníky

Ide o prvú pomoc tohto druhu z britských ostrovov.

Britský vrtuľník Sea King určený na záchranárske a pátracie práce.
Britský vrtuľník Sea King určený na záchranárske a pátracie práce.Foto: pixabay.com

Británia dodá ukrajinskej armáde po prvý raz od začiatku ruskej invázie vrtuľníky, konkrétne tri stroje typu Sea King, oznámilo v stredu (23. 11.) ministerstvo obrany v Londýne. Informuje o tom stanica BBC.

Prvý vrtuľník, ktoré v minulosti využívala britská armáda, už dorazil na Ukrajinu. Príslušníci ukrajinských síl absolvovali uplynulých šesť týždňov výcvik v Spojenom kráľovstve zameraný na ovládanie a údržbu týchto strojov, ktoré využijú na pátracie a záchranné práce.

Britský minister obrany Ben Wallace avizoval, že Londýn pošle Kyjevu ďalších 10 000 kusov delostreleckej munície.

Wallace sa momentálne nachádza v nórskom hlavnom meste Oslo, kde má rokovať so spojencami o pokračovaní vojenskej podpory Ukrajiny. Okrem šéfov rezortov obrany severoeurópskych krajín sa na stretnutí zúčastňujú aj zástupcovia Británie a Nemecka.

Vrtuľníky Sea King využívali piloti britského Kráľovského letectva (RAF) aj Kráľovského vojenského námorníctva. Posledný z týchto strojov námorníctvo vyradilo v roku 2018.

Vybavenie za milióny libier

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu (19. 11.) počas návštevy Kyjeva prisľúbil Ukrajine novú dodávku vybavenia za 50 miliónov libier (zhruba 58 mil. eur). Zásielka zahŕňa 125 kusov protilietadlových zbraní, radar a systém na boj proti bezpilotným lietadlám dodaným Rusku Iránom.

Denník The Telegraph v minulých dňoch informoval, že Británia dodala Ukrajine tiež laserom navádzané strely Brimstone, ktoré sú určené predovšetkým na ničenie obrnenej techniky.

Oproti už skôr dodaným strelám ide o vylepšenú verziu s dvojnásobným dostrelom. Strely, ktoré sú zvyčajne vo vybavení lietadiel alebo vrtuľníkov, ukrajinská armáda podľa denníka odpaľuje z automobilov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet