Na hlavný obsah

Europol pri obrovskom záťahu zatkol 44 ľudí. Sedem z nich bolo zo Slovenska

Polícia zasahovala na takmer stovke miest.

Europol pri obrovskom záťahu zatkol 44 ľudí. Sedem z nich bolo zo Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

Pri obrovskom medzinárodnom záťahu zatkla polícia v desiatich prevažne európskych krajinách 44 ľudí podozrivých zo zločinného spolčenia, pašovania drog a prania špinavých peňazí. Informovala o tom v piatok (25. 11.) policajná organizácia Europol.

Podľa únijnej politickej organizácie všetci zatknutí patrili k jednej z najnebezpečnejších zločineckých skupín v Európskej únii.

Polícia zatkla sedem osôb na Slovensku, rovnaký počet v Litve. Deväť osôb zadržala v Česku a vo Francúzsku. Okrem toho zasahovala aj v Lotyšsku, Poľsku, Nórsku, Nemecku, Španielsku a USA.

Polícia prehľadala počas záťahu takmer stovku miest po celej Európe. Zabavila okrem iného veľké množstvo nelegálnych drog. Išlo o kokaín, metamfetamín (pervitín), hašiš a marihuanu, ukrytých napríklad v nákladných autách.

Vyšetrovatelia tvrdia, že sa zločinecká skupina sústredila práve na pašovanie narkotík a používala sofistikované metódy, ako uniknúť pozornosti mužov zákona.

„Zločinecká skupina mala štruktúru podobnú biznisovému prostrediu, kde jednotlivé skupiny a prekupníci nadviazali cezhraničné vzťahy a mali pod kontrolou celý reťazec – od organizovania obrovských zásielok drog až po distribúciu v Európe aj inde,“ uviedol Europol.

„Zločinci vedia dobre spolupracovať bez ohľadu na hranice – a operácie ako táto dnes ukazujú, že justičné a policajné orgány to dovedú tiež. Úspech tejto operácie ukazuje, aké účinné a ďalekosiahle môžu byť naše akcie, keď spojíme sily,“ uviedol riaditeľ odboru závažného a organizovaného zločinu Europolu Jari Liukku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet