Na hlavný obsah

Francúzsko povolí zakotviť lodi Ocean Viking s 234 migrantmi

Tá čakala na pridelenie prístavu takmer tri týždne.

Francúzsko povolí zakotviť lodi Ocean Viking s 234 migrantmi
Niektorí z migrantov zachránených z mora na palube humanitárnej lode Ocean Viking, ktorá sa plaví po Stredozemnom mori. Foto: AP Photo/Vincenzo Circosta

Záchrannej lodi Ocean Viking s vyše 200 migrantmi na palube povolia zakotviť v prístave Toulon na juhu Francúzska. Oznámil to vo štvrtok (10. 11.) francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Správanie Talianska, ktoré tomuto plavidlu neumožnilo zakotviť na Sicílii, zároveň označil za „nepochopiteľné“. Informovala o tom agentúra AFP.

Loď Ocean Viking, ktorú prevádzkuje francúzska organizácia SOS Méditerranée, čakala na šírom mori na pridelenie prístavu takmer tri týždne. Na palube má 234 migrantov vrátane 57 detí.

Darmanin takisto oznámil, že Francúzsko sa rozhodlo pozastaviť plánované prijatie 3 500 utečencov, ktorí sú momentálne v Taliansku, pričom Francúzsko ich malo prijať v súlade s európskou dohodou o prerozdelení migrantov. Darmanin zároveň vyzval Nemecko aj ďalšie štáty EÚ, aby urobili to isté.

„Je jasné, že to bude mať mimoriadne vážne dôsledky pre naše bilaterálne vzťahy,“ skonštatoval francúzsky minister.

Postup talianskych úradov voči migrantom z lode Ocean Viking kritizovala v stredu (9. 11.) aj Európska komisia. Úrady zodpovedné za uplatňovanie práva EÚ žiadali, aby sa všetky zachránené osoby na palube lode mohli vylodiť v najbližšom bezpečnom prístave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet