Na hlavný obsah

Korupcia vo FIFA je zakorenená, organizácia poškodila svetový futbal, súdi EP

Kritizovali vysoký počet úmrtí pri výstavbe infraštruktúry.

Korupcia vo FIFA je zakorenená, organizácia poškodila svetový futbal, súdi EP
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Korupcia v medzinárodnej futbalovej federácii FIFA je hlboko zakorenená a bujnejúca. Uvádza to uznesenie k majstrovstvám sveta vo futbale v Katare, ktoré vo štvrtok (24. 11.) schválil Európsky parlament (EP).

Podľa neho FIFA poškodila obraz futbalu vo svete. Poslanci tiež kritizovali veľký počet úmrtí zahraničných pracovníkov, ktorí v Katare pracovali na výstavbe futbalovej infraštruktúry. Vyzvali na odškodnenie ich pozostalých príbuzných.

Europoslanci sú toho názoru, že FIFA svojím rozhodnutím usporiadať futbalové majstrovstvá v Katare „vážne poškodila obraz a integritu svetového futbalu“. Korupciu v organizácii označil europarlament za „bujnejúcu, systematickú a hlboko zakorenenú“.

Katar získal usporiadateľstvo šampionátu za kontroverzných okolností v roku 2010 a odvtedy bol prakticky neustále terčom kritiky.Predseda FIFA Gianni Infantino nedávno označil kritikov šampionátu v Katare za pokrytcov.

„My v Európe uzatvárame hranice a ľuďom z týchto krajín u nás nedovoľujeme legálne pracovať. Keby nám na nich naozaj záležalo, tak by sa k tomu Európa postavila ako Katar,“ uviedol Infantino na tlačovej konferencii deň pred začiatkom šampionátu.

Europoslanci vo svojom schválenom dokumente ľutujú úmrtia tisícky ľudí pri príprave futbalového šampionátu a poukazujú na zlé zaobchádzanie a obmedzené práva, ktoré majú zahraniční pracovníci v Katare.

EP pripravil špeciálny fond vo výške 320 miliónov dolárov (zhruba 309,9 milióna eur), ktorý má odškodniť niektoré bezprávia. Vyzval, aby do odškodnenia zahrnuli všetky obete zlého zaobchádzania od začiatku príprav majstrovstiev sveta.

Poslanci ale priznávajú, že Katar v poslednom čase pracoval na zlepšení postavenia pracovníkov zo zahraničia, ktorí podľa odhadov tvoria vyše 90 percent jeho populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport