Na hlavný obsah

Krajiny EÚ sa dohodli na bezvízovom styku pre Kosovo najneskôr od roku 2024

Na schválenie je však potrebná kvalifikovaná väčšina.

Krajiny EÚ sa dohodli na bezvízovom styku pre Kosovo najneskôr od roku 2024
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie v stredu (30. 11.) dosiahli pokrok v roky trvajúcom procese, keď sa dohodli na vyjednávacej pozícii ohľadom zrušenia vízovej povinnosti pre občanov Kosova. 

Rada EÚ oznámila, že bude v rokovaniach s Európskym parlamentom presadzovať, aby k liberalizácii vízového režimu došlo najneskôr začiatkom roka 2024. Nájdenie spoločnej pozície bolo jedným z cieľov českého predsedníctva v rade.

Rada EÚ teraz uvádza, že Kosovo významne pokročilo v kontrole dokumentov, riadení migrácie a ďalších pilierov plánu vízovej liberalizácie. Členské krajiny navrhujú, aby sa mohli ľudia s kosovskými pasmi zdržiavať na území EÚ bez víz až 90 dní v rámci 180-dňového obdobia.

Cestovná databáza ETIAS

Nový režim chcú zaviesť pri spustení cestovnej databázy označovanej skratkou ETIAS, avšak „v každom prípade do 1. januára 2024“.

„Na základe tohto mandátu predsedníctvo začne rokovania s Európskym parlamentom,“ píše sa v stredajšej tlačovej správe.

Zrušenie vízovej povinnosti pre Kosovčanov presadzovalo aj české predsedníctvo. Šéf českej diplomacie Jan Lipavský v septembri označil za nespravodlivosť, že kosovskí občania musia stále žiadať o bežné turistické víza, aby mohli EÚ navštíviť.

V stredajšom vyhlásení ocenil snahy Kosova posilniť kontrolu hraníc a bezpečnosť. Vyjadril nádej, že Rada EÚ rýchlo nájde zhodu s europoslancami na ďalšom postupe.

Na schválenie vízovej liberalizácie je v Rade EÚ potrebná kvalifikovaná väčšina. Pre sa teda musí vysloviť najmenej 15 členských krajín, ktoré zároveň spolu reprezentujú 65 percent únijných občanov

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet