Na hlavný obsah

MAAE vyjadrila znepokojenie nad ruskými útokmi na jadrové zariadenia Ukrajiny

Prijala rezolúciu, ktorej návrh predložili Kanada a Fínsko.

MAAE vyjadrila znepokojenie nad ruskými útokmi na jadrové zariadenia Ukrajiny
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prijala vo štvrtok (17. 11.) rezolúciu vyjadrujúcu „vážne znepokojenie“ nad tým, že Rusko neuposlúchlo výzvy na zastavenie útokov voči jadrovým zariadenia na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

Rada guvernérov, a síce vrcholný orgán MAAE pozostávajúci z 35 členských krajín, vyzvala schválenou rezolúciou Moskvu, aby sa „vzdala svojich nepodložených nárokov na vlastníctvo Záporožskej atómovej elektrárne“.

Na Moskvu tiež apeluje, aby z tejto elektrárne „okamžite stiahla svojich vojakov a ďalších predstaviteľov“ a aby zastavila všetky svoje útoky a ďalšie konanie proti tejto elektrárni aj iným jadrovým zariadeniam na Ukrajine.

Návrh rezolúcie predložili Rade guvernérov MAAE Kanada a Fínsko. Spomedzi 35 členských krajín ho podporilo 24, povedali AFP dvaja nemenovaní diplomati. Proti sa vyslovili len Rusko a Čína. Hlasovania sa zdržali Pakistan, India, Juhoafrická republika, Namíbia, Keňa, Vietnam a Saudská Arábia a dve ďalšie krajiny sa na hlasovaní nezúčastnili.

Záporožská jadrová elektráreň

Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. Nachádza sa pritom v oblasti, ktorú Moskva v septembri anektovala.

ZAES od marcového obsadenia Rusmi opakovane vystavujú ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa už celé mesiace navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Šéf MAAE Rafael Grossi minulý týždeň uviedol, že presvedčiť Rusko a Ukrajinu, aby vytvorili tzv. ochrannú zónu okolo tejto elektrárne sprevádzajú komplikácie. Prisľúbil však, že v tejto veci „nestratí trpezlivosť“.

„Je to veľmi zložité vyjednávanie, pretože sa týka dvoch krajín, ktoré sú vo vojne a žiadne rokovania medzi sebou v skutočnosti nevedú,“ povedal Grossi na okraji klimatického samitu OSN v Egypte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet