Na hlavný obsah

Maďarská centrálna banka svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenila

Forint sa od začiatku roka prepadol oproti doláru o 18 %.

Na snímke z 12.januára 202 sídlo vedenia maďarskej centrálnej banky v Budapešti.
Na snímke z 12.januára 202 sídlo vedenia maďarskej centrálnej banky v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarská centrálna banka ponechala v utorok (22. 11.) svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenené. To sa zhoduje s očakávaniami trhu a predchádzajúcimi signálmi Maďarskej národnej banky (MNB), že končí s cyklom sprísňovania menovej politiky. Informovala o tom správa MTI.

Menový výbor MNB na svojom novembrovom zasadnutí rozhodol, že základný úrok zostáva na úrovni 13 %. Výbor ponechal bez zmeny aj depozitnú sadzbu na úrovni 12,50 % a sadzbu zabezpečeného (kolateralizovaného) úveru na úrovni 25 %.

Úroková sadzba z vkladov a z kolateralizovaného úveru predstavujú spodnú a hornú časť „koridoru úrokových sadzieb“ centrálnej banky. Základná sadzba sa platí z povinných rezerv.

Tlak na centrálnu banku

Oslabovanie maďarského forintu a vysoké ceny energií prinútili maďarského premiéra Viktora Orbána vyvinúť tlak na centrálnu banku, aby prijala núdzové opatrenia.

Predstavitelia MNB v polovici októbra oznámili vytvorenie nového, jednodňového depozitného nástroja na boj proti prudko rastúcej inflácii a oslabujúcemu forintu s úrokovou sadzbou 18 %, ktorá sa na utorkovom zasadnutí nezmenila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet