Na hlavný obsah

Mnohé samosprávy obmedzujú pre vysoké ceny energií pouličné osvetlenie

Niekde možno nebudú svietiť vôbec.

Mnohé samosprávy obmedzujú pre vysoké ceny energií pouličné osvetlenie
Ilustračná snímka tmavej ulice. Foto: RTVS

V niektorých obciach si budú musieť obyvatelia počas zimných večerov zrejme zvyknúť na tmavé ulice. Mnohé samosprávy obmedzujú pre vysoké ceny energií pouličné osvetlenie. Tento krok sa im osvedčil už v minulosti.

Zvyšujúca sa cena elektrickej energie núti samosprávy šetriť. Niekde obmedzujú nočné osvetlenie, v iných lokalitách možno nebudú svietiť vôbec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obávajú sa zveri

Aj keď majú mestá a obce napätý rozpočet a musia šetriť každé euro, nie všetky k takémuto kroku môžu pristúpiť. Napríklad v podhorských obciach sa obávajú zveri.

„Budem vypínať svetlo? Nebudeme svietiť? Sme tu v Severnom Podpoľaní, kde je zver. Hovoríme stále o medveďoch a my im vytvoríme podmienky, aby sa divoká zver pohybovala v noci po dedine,“ uviedla Ivona Patarášová (nezávislá), starostka obce Povrazník, okres Banská Bystrica.

V neosvetlených oblastiach sa zvyšuje riziko kriminality. Bezpečnosť možno zvýšiť vlastným správaním.

„Keď ideme z roboty, ideme v skupinke, nejdem sám. Pokiaľ mám problém, že bývam v nejakej odľahlej časti, môžem požiadať príbuzného, ktorý ma príde zobrať alebo môžem využiť taxík, ktorý ma odvezie priamo pred dvere,“ ozrejmil Jozef Michalík, preventista Mestskej polície Zvolen.

Zákon o cestnej premávke neprikazuje, aby chodci v mestách či obciach nosili reflexné prvky. Napriek tomu ich polícia vyzýva, aby to robili. Predchádzajú tak možnému stretu s vozidlami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny