Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Senegal si pripísal prvé body, Katar s ďalšou prehrou

Afričania zdolali domácich 3:1.

MS vo futbale 2022: Senegal si pripísal prvé body, Katar s ďalšou prehrou
Hráči v zápase Senegalu proti Kataru na MS 2022 vo futbale. Foto: TASR/AP

Reprezentanti Senegalu vo svojom druhom zápase A-skupiny zdolali domácich Katarčanov 3:1 a pripísali si prvé tri body do tabuľky. Stále tak majú šancu na postup do osemfinále. Naopak, Katar do vyraďovacej fázy už prakticky postúpiť nemôže.

Za „levov“ sa presadili útočníci Boulaye Dia, Famara Diedhou a striedajúci Bamba Dieng. Historicky prvý gól domácich na svetových šampionátoch dal hlavou Mohammed Muntari.

O 17.00 h SEČ nasleduje ďalší duel skupiny medzi Holandskom a Ekvádorom v Dauhe. Stretnutia tretieho a záverečného kola skupiny sa odohrajú v utorok (29. 11.). Ekvádor čaká od 16.00 h Senegal a v rovnakom čase nastúpia Holanďania proti domácemu výberu.

Úvod patril Senegalu

Prvý polčas bol podľa očakávania v réžii Senegalu, domáci Katarčania sa držali vzadu a sústredili sa na defenzívu s cieľom neinkasovať. To sa im darilo a africký tím sa dlho nevedel dostať do lepšej šance, jeho hráči krúžili okolo defenzívneho bloku súpera, ale chýbala im prieniková prihrávka.

Prvá väčšia príležitosť prišla v 16. minúte, no Barsham si poradil so strelou Diattu z veľkého uhla. Chvíľu na to namieril I. Gueye vedľa pravej žrde. Katarčania sa len sporadicky dostávali s loptou do útoku, no v 34. minúte im vyšla rýchla akcia po ľavej strane. Afif spadol v šestnástke, no Lahoz penaltu nezapískal a neozval sa ani VAR.

O sedem minút neskôr tretíkrát v zápase zaváhal Khoukhi a tentokrát to už malo gólový trest. Stopér Kataru chcel v strede šestnástky odkopnúť loptu, no pošmykol sa a nabil rovno nabiehajúcemu Diaovi, ktorý zoči-voči Barshamovi nezaváhal – 0:1.

Senegalský futbalista Boulaye Dia (v popredí) strieľa úvodný gól v zápase základnej A-skupiny Katar - Senegal.
Senegalský futbalista Boulaye Dia (v popredí) strieľa úvodný gól v zápase základnej A-skupiny Katar – Senegal.Foto: TASR/AP

Ďalšie tri góly

Senegal sa presadil aj v úvode druhého dejstva, keď obrana Kataru pri rohu nezachytila nábeh Diedhioua zo stredu šestnástky na prvú žrď a dovolila mu hlavou rozvlniť sieť. Katar mal šancu v 55. minúte po štandardke z pravej strany, odrazená lopta sa dostala k Hassanovi, no v klbku hráčov trafil len krajana Aliho.

Domáci však po druhom góle otvorili hru a hrali oveľa odvážnejšie. Senegal naopak poľavil a mohlo ho to stáť veľa. Prvá katarská strela na bránku na domácom šampionáte prišla v 63. minúte a mohlo z nej zníženie. E. Mendy však predviedol výborný zákrok a pokus Aliho k ľavej žrdi vytlačil na roh.

Senegalský brankár potvrdil svoju extratriedu aj o tri minúty, keď vyrazil gólovú hlavičku Mohammada. Katar však stále hrozil a v 78. minúte sa dočkal premiérového gólu na MS. Na center Mohammada z pravej strany si vyskočil striedajúci Muntari a ešte zdramatizoval zápas.

Bol to však „budíček“ pre Senegal, ktorý znova prepol na vyšší stupeň a v 84. minúte poistil jeho triumf Dieng – 3:1. Katarčania v závere ešte predviedli pekný signál zo štandardky, brankár E. Mendy ani nestihol zareagovať, no Hassan namieril tesne vedľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport