Na hlavný obsah

Na zdravotnú poisťovňu v Austrálii zaútočili ruskí hackeri, tvrdí polícia

Medibank odmietla zaplatiť výkupné 9,7 milióna amerických dolárov.

Na zdravotnú poisťovňu v Austrálii  zaútočili ruskí hackeri, tvrdí polícia
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Za počítačovým útokom na veľkú austrálsku zdravotnú poisťovňu, pri ktorom odcudzili osobné údaje jej 9,7 milióna klientov, stáli ruskí hackeri. Informovala o tom v noci na piatok (11. 11.) austrálska polícia.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, hackeri začali odcudzené dáta – vrátane citlivých zdravotníckych informácií – zverejňovať postupne, keď poisťovňa Medibank odmietla zaplatiť výkupné 9,7 milióna amerických dolárov (približne 9,5 milióna eur). Odcudzené osobné údaje zverejňujú od stredy (9. 10.) na takzvanom dark webe.

Zodpovednosť aj za ďalšie útoky?

Komisár austrálskej federálnej polície Reece Kershaw informoval, že vyšetrovatelia z útoku podozrievajú „kybernetických zločincov“ sídliacich v Rusku. Podľa spravodajských služieb by mohlo ísť o skupinu voľne prepojených hackerov, ktorí sú pravdepodobne zodpovední aj za veľké počítačové útoky z nedávnej minulosti.

Kershaw informoval, že austrálska polícia sa bude snažiť nadviazať spoluprácu so svojimi kolegami v Rusku. Spresnil, že austrálska polícia pozná totožnosť hackerov, no nezverejní ju.

Austrálske úrady podľa neho prijímajú opatrenia, aby hackerov postavili pred súd. Vysvetlil, že federálna polícia už má na konte niekoľko úspechov, pokiaľ ide o vydávanie zahraničných páchateľov do Austrálie, aby tam čelili stíhaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet