Na hlavný obsah

Názory na bezpečnostnú politiku v USA sa rozchádzajú

Napätie rozdúchal generál Mark Milley.

Najvyššie postavený muž americkej armády tvrdí, že by sa Ukrajinci mali pokúsiť upevniť si svoje vojenské zisky pri rokovacom stole. Poradcovia prezidenta Joea Bidena si naopak myslia, že je na to priskoro.

Podľa analytikov napriek protichodným názorom ostávajú Spojené štáty v podpore Ukrajiny súdržné.

So zistením, že špičky americkej bezpečnosti nie sú jednotné v tom, ako by mala Ukrajina pokračovať vo vojne, prišiel denník New York Times.

Napätie rozdúchal generál Mark Milley. Za zatvorenými dverami povedal, že Ukrajinci dosiahli na bojisku pred príchodom zimy maximum, ktoré by si mali poistiť rokovaniami s Kremľom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Neskôr sa v podobnom duchu vyjadril aj pre médiá, hoci svoje odpovede zrejme mierne korigoval.

„Ukrajinská armáda bude bojovať do konca. Čo bude ďalej, nevieme predpokladať. Avšak sme presvedčení, že existujú možnosti diplomatického riešenia konfliktu,“ povedal generál, predseda Zboru náčelníkov štábov Milley.

Ani šéf Bieleho domu Biden nechce Kyjevu diktovať podmienky mieru. „Nehovorím o žiadnych teritoriálnych ústupkoch. Je to len na nich. Nebudeme rozhodovať nič o Ukrajine bez Ukrajincov,“ avizoval.

Podporu Kyjeva zo strany Američanov potvrdili aj nedávne primárky.

„Veľa kandidátov, ktorí mali anti-ukrajinský tlak sa nedostali do Kongresu, ani do jednej zo Snemovní, tí najviac izolacionistickí kandidáti ostali mimo,“ vysvetlil bezpečnostný analytik GLOBSEC-u Juraj Kuruc.

Pentagón svoju konzistentnú podporu Ukrajine ešte podčiarkol. Kyjevu pošle vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet