Na hlavný obsah

Neznámy páchateľ údajne polial ovce kyselinou, dve z nich útok neprežili

Podobný incident sa stal majiteľke farmy aj vlani.

Neznámy páchateľ údajne polial ovce kyselinou, dve z nich útok neprežili
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Neznámy páchateľ poškodil chov oviec v obci Pružina pri Považskej Bystrici. Tri kusy zvierat pravdepodobne polial kyselinou, dve útok neprežili. Majiteľka farmy pritom tvrdí, že podobným spôsobom niekto napadol jej ovce už vlani.

Prípad už rieši odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Prezídia Policajného zboru (PZ) ako prečin týrania zvierat. Téme sa v Žurnále Rádia Regina Západ venoval redaktor RTVS Ctibor Michalka.

Opakovaný útok v uplynulých dňoch sa týkal oviec, ktoré sa pasú na parcelách Predný vrch a sú ďalej od farmy. Každý deň ich kontrolujú, preto zistili, čo sa stalo.

„Na rúne som zbadala zmenu, tak som rúno otvorila a odhalila sa veľká rana. Zviera musí mať obrovské bolesti,“ povedala majiteľka farmy Oľga Apoleníková. Ovcu, ktorá prežila, ošetrujú. Podľa majiteľky zažili podobný útok už pred rokom, keď niekto rovnako kyselinou napadol až päť oviec. Aj vtedy prežila iba jedna.

Na jednej strane hovorí o morálnej škode, na druhej aj o finančnej. „Je to približne 400 až 600 eur za takéto zvieratko. Z chovateľského hľadiska má pred sebou päť/šesť rokov života, čo by mi dávalo minimálne 200 litrov mlieka ročne a pri obahnení aj jahniatko,“ uviedla majiteľka.

Posúdenie útoku

Pri jedincoch sa tak straty šplhajú do tisícok eur. Skutok zaskočil aj starostu Pružiny Michala Ušiaka. Je však presvedčený, že nejde o vybavovanie sporov. Skôr za tým vidí nespokojnosť niekoho so samotným chovom a napríklad šírením zápachu.

„Ľudia sú rôzni, ale žijeme na dedine. Je to strašný čin, pretože tie ovečky za nič nemôžu. Ktosi úmyselne robí škodu,“ myslí si Ušiak. Majiteľka sa obrátila na políciu, ktorá už vec vyšetruje ako týranie zvierat.

Policajní špecialisti si podľa Mária Kerna z Prezídia PZ preštudujú aj vlani zdokumentovaný prípad. „Čakáme na vyjadrenie veterinárneho odborníka, že čo spôsobilo poškodenie zdravia hospodárskych zvierat. Až potom budeme vedieť, ktorým smerom vyšetrovanie pôjde ďalej,“ vysvetlil.

To podľa neho komplikuje fakt, že uhynuté ovce už skončili v kafilérii. Úvahy o tom, že na zvieratá niekto strieľal paintballovou pištoľou s guličkami, v ktorých bola kyselina, však zatiaľ vníma ako nereálne.

„K mechanizmu útoku sa vyjadriť nevieme. To je odborná otázka, čakáme na odpovede experta,“ dodal Kern. Doplnil, že s takýmto útokom sa ešte nestretol. Páchateľovi hrozí v sprísnenej sadzbe, keďže sa jedná o viaceré poškodené jedince, až päť rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny