Na hlavný obsah

Prevádzkovateľ Nord Streamu 1 objavil krátery na potrubí

Plynovod poškodilo ešte v septembri.

Prevádzkovateľ Nord Streamu 1 objavil krátery na potrubí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nord Stream AG, prevádzkovateľ ruského plynovodu Nord Stream 1 so sídlom vo Švajčiarsku v stredu (2. 11.) oznámil, že dokončil prvé zhromažďovanie údajov v mieste poškodenia potrubia na linke 1 vo švédskej výhradnej ekonomickej zóne. Odhalil pritom „technogénne krátery“. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Podľa predbežných výsledkov obhliadky miesta poškodenia sa na morskom dne vo vzdialenosti asi 248 metrov od seba našli technogénne krátery s hĺbkou tri až päť metrov,“ uvádza sa v správe.

Paralelné plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré vedú po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, sa poškodili v septembri. Tieto potrubia sa stali ústredným bodom v širšom spore medzi Západom a Moskvou po jej invázii na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu (29. 10.) uviedlo, že personál britského námorníctva vyhodil do vzduchu plynovody Nord Stream, čo je podľa Londýna nepravdivé tvrdenie.

Švédsko a Dánsko dospeli k záveru, že štyri úniky plynu na potrubiach Nord Stream 1 a 2 spôsobili výbuchy, ale neuviedli, kto môže byť za ne zodpovedný. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil poškodenie potrubí za sabotáž.

„Úsek potrubia medzi krátermi je zničený. Polomer rozptylu úlomkov potrubia je najmenej 250 metrov. Odborníci pokračujú v analýze údajov z prieskumu,“ dodal Nord Stream AG.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet