Na hlavný obsah

Prokuratúra vylúčila cudzie zavinenie v prípade smrti Milana Lučanského

Zamietla sťažnosti k zastaveniu vyšetrovania zo strany ÚIS.

Prokuratúra vylúčila cudzie zavinenie v prípade smrti Milana Lučanského
Na snímke zosnulý bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Foto: TASR

Krajská prokuratúra v Prešove vylúčila cudzie zavinenie v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Na základe vyšetrovania zamietla sťažnosti k zastaveniu vyšetrovania zo strany Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Rozhodnutie je právoplatné. V piatok (25. 11.) o tom informoval prešovský krajský prokurátor Pavol Matija.

„Skutok sa stal, nie je však trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Nastal následok, vylúčili však cudzie zavinenie,“ uviedol prokurátor v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa zranení utrpených v cele.

Vyšetrovateľ ÚIS ani prokurátor nezistili ani žiadne skutočnosti, ktoré by oprávňovali vyvodiť trestnú zodpovednosť voči príslušníkom ústavu na výkon väzby a trestu. Nepotvrdili sa podozrenia o porušení povinností dozorovej služby či z neprijatia adekvátnych opatrení z hľadiska stavu Lučanského.

V súvislosti s vyšetrovaním týkajúcim sa zranenia, na následky ktorého exšéf polície zomrel, boli podľa prokurátora podstatné dôkazy, potvrdzujúce, že Lučanský bol v cele sám. Z dôkazov je podľa neho nesporné, že v čase podávania večere bol ešte nažive. Keď si večeru neprevzal, otvorili celu a našli ho v bezvedomí. „Žiadna osoba v daný deň do cely nevstúpila,“ dodal.

K smrti došlo následkom obesenia

Posudky súdnych lekárov aj pitvy tiež dosvedčujú, že k smrti došlo následkom obesenia. Aj v prípade zranenia oka dôkazy ukazujú, že do cely počas celého dňa nikto nevstúpil a zranenie si mal Lučanský spôsobiť sám. Otvorená bola len na sedem sekúnd s cieľom ponuky literatúry. Zranenie oka si všimli dvaja príslušníci ešte pred vstúpením do cely.

Matija garantoval, že išlo o nestranné a odborné vyšetrovanie bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov.

Prokurátor Marek Švagerko doplnil, že v rámci vyšetrovania vykonali veľké množstvo úkonov, vypočuli troch poškodených, zrealizovali 87 výsluchov, tri konfrontácie svedkov, niekoľko znalcov. Uskutočnila sa aj rekonštrukcia udalostí, zhromaždili sa znalecké posudky, listinné materiály a podklady.

Exšéf polície Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

Mikulec a Kolíková

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii vyzval ľudí zneužívajúcich Lučanského smrť, aby sa ospravedlnili vyšetrovateľom, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, súdnym lekárom, ktorí od začiatku hovorili o samovražde.

„Je mi ľúto smrti generála Lučanského. Je mi ľúto všetkých výrokov politikov a mnohých ďalších, ktorí jeho smrť zneužívali na svoje osobné účely, zviditeľnenie sa. A na to, aby vyvolávali v ľuďoch neistotu, vnášali do spoločnosti nenávisť a nepravdu,“ skonštatoval Mikulec.

Ak sa ľudia, ktorí smrť Lučanského zneužívali, neospravedlnia, svedčí to podľa neho o tom, že im išlo o vlastný prospech, nie o pravdu.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) ocenila, že takmer po dvoch rokoch je známy výsledok vyšetrovania. „Som rada, že sa krajský prokurátor jasne vyjadril, že by za úmrtím obvineného generála Lučanského bolo niečo iné ako samovražda,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko