Na hlavný obsah

Rusko opäť pohrozilo odstúpením od dohody na vývoze obilia, ak Kyjev nedodrží záruky

Putin však uistil, že by obilie dodal najchudobnejším krajinám aj tak.

Rusko opäť pohrozilo odstúpením od dohody na vývoze obilia, ak Kyjev nedodrží záruky
Ilustračná snímka.

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil v stredu (2. 11.) opätovným odstúpením Ruska od dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. A to v prípade, že Kyjev nedodrží bezpečnostné záruky, ktoré dal Moskve. Informuje o tom agentúra AFP a spravodajská stanica Sky News.

„Rusko si vyhradzuje právo stiahnuť sa z dohody v prípade, že dôjde k porušeniu ukrajinských záruk,“ povedal Putin v ruskej televízii.

Dodal, že ak by sa aj Rusko z dohody opäť stiahlo, nebránilo by zásielkam obilia smerujúcich z Ukrajiny do Turecka. Šéf Kremľa okrem toho podľa AFP uviedol, že ak by Rusko znova odstúpilo od predmetnej dohody, bude naďalej „bezplatne dodávať“ všetko obilie z Ukrajiny najchudobnejším krajinám sveta, ktorým dosiaľ tieto zásielky putovali.

Rusko sa od stredajšieho poludnia vrátilo k uplatňovaniu dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorú v lete pomohlo vyrokovať Turecko a Organizácia Spojených národov. AFP približuje, že Putin ešte pred takýmto oznámením hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Moskva s návratom k plneniu svojich povinností vyplývajúcich z predmetnej dohody súhlasila po tom, ako dostala z Kyjeva písomné záruky, že Ukrajina nepoužije námorné koridory určené pre vývoz obilia na vojenské operácie proti Rusku.

Svoju účasť na zmienenej dohode o vývoze obilia z Ukrajiny pozastavilo Rusko uplynulú sobotu (29. 10.), pričom ako dôvod uviedlo dronový útok na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého obvinilo Ukrajinu.

Moskva po útoku tvrdila, že nevie zaistiť bezpečnosť lodí plaviacich sa v súlade s dohodou. Kyjev obvinenia z útoku poprel. Vyhlásil, že Moskva útok využila len ako falošnú zámienku na pozastavenie plnenia dohody, s ktorou opakovane vyjadrovala nespokojnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet