Na hlavný obsah

Rusko a USA vyzvali Turecko, aby sa vyhlo použitiu nadmernej vojenskej sily v Sýrii

Zabrániť tak má zvyšovaniu napätia.

Rusko a USA vyzvali Turecko, aby sa vyhlo použitiu nadmernej vojenskej sily v Sýrii
Invázia Turecka v roku 2019 do severnej Sýrie, kde operovali Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa stavajú proti akýmkoľvek vojenským krokom, ktoré by destabilizovali situáciu v Sýrii. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničia v reakcii na možné začatie pozemnej ofenzívy Turecka proti kurdským milíciám v Sýrii.

Obdobnú výzvu v utorok (22. 11.) urobila aj Moskva. Ankaru vyzvala, aby prejavila zdržanlivosť k použitie nadmernej vojenskej sily v Sýrii, a zabránila tak zvýšeniu napätia. Podľa ruských tlačových agentúr to uviedol splnomocnenec prezidenta Vladimira Putina pre Sýriu Alexandra Lavrentijev.

Turecko v nedeľu (20. 11.) vykonalo nálety na ciele v severnom Iraku a Sýrii proti kurdským milíciám YPG a Strane kurdských pracujúcich (PKK). Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok (21. 11.) povedal, že nevylučuje pozemnú ofenzívu proti kurdským milíciám v Sýrii.

„Vyzveme našich tureckých kolegov, aby prejavili určitú zdržanlivosť, a zabránili tak eskalácii napätia nielen v severných a severovýchodných regiónoch Sýrie, ale na celom území,“ uviedol Lavrentijev podľa agentúry RIA Novosti.

Turecko pri nedeľňajších leteckých útokoch na severe Sýrie a Iraku zničilo 89 cieľov napojených na zakázanú PKK a kurdskú milíciu YPG. Údery boli reakciou Ankary na teroristický útok v Istanbule z predminulého víkendu, ktorý turecká vláda pripisuje kurdským radikálom. Kurdi podiel na atentáte odmietajú.

Turecko o útokoch neinformovalo Rusko v predstihu

Kurdská strana PKK vedie od roku 1984 ozbrojené povstanie proti tureckému štátu. Skupina je v Turecku, Európe a Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu.

Kurdské milície YPG pôsobia v Sýrii. V minulosti dostali vojenskú podporu USA a ďalších západných krajín, pretože bojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara ich však považuje za súčasť PKK a teda tiež za teroristickú skupinu.

Lavrentijev uviedol, že Turecko o svojich úderoch v Sýrii a Iraku Rusko neinformovalo v predstihu. „Dúfame, že sa nám podarí presvedčiť našich tureckých partnerov, aby upustili od použitia nadmernej sily na sýrskom území,“ uviedol Lavrentijev.

Dodal, že Rusko bude spolupracovať so zainteresovanými stranami na nájdení mierového riešenia vrátane riešenia „kurdskej otázky“. Podľa agentúry TASS tiež povedal, že stiahnutie amerického kontingentu zo severovýchodnej Sýrie by prispelo k „stabilizácii“ situácie.

Rusko na začiatku februára vpadlo na Ukrajinu, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet