Na hlavný obsah

Saudská Arábia sa obáva útoku zo strany Iránu

O hroziacom napadnutí informovala USA.

Saudská Arábia sa obáva útoku zo strany Iránu
Vojenské cvičenie iránskych Revolučných gárd. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia poskytla Spojeným štátom tajné informácie o bezprostredne hroziacom iránskom útoku na Saudskoarabské kráľovstvo. Informovala o tom s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov agentúra AP.

Rijád informáciu nekomentoval. Žiadny americký zastupiteľský úrad v regióne nevydal odporúčanie alebo varovanie pre amerických občanov. Iránska diplomacia podľa agentúry Reuters odmietla, že by Irán predstavoval pre Saudskú Arábiu hrozbu.

AP pripomenula, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena kritizovala Irán za potláčanie protestov a za poskytovanie dronov Rusku pre boje na Ukrajine.

„Znepokojuje nás tá hrozba a so Saudskoarabmi sme v kontakte prostredníctvom armády a spravodajských kanálov. Nebudeme váhať a budeme rokovať na obranu svojich záujmov a svojich priateľov v regióne,“ uviedla k tomu americká bezpečnostná rada.

Jeden zo zdrojov AP oznámil, že je hrozba útoku reálna a týka sa najbližšej doby, možno 48 hodín. O tom, že sa Saudská Arábia podelila o informácie, ktoré získali jej tajné služby, informoval tiež denník The Wall Street Journal.

Irán podozrenia dementoval

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Náser Kanaání uviedol, že správy v západných médiách o tom, že Irán predstavuje pre Saudskú Arábiu hrozbu, sú nepodložené obvinenia.

Irán viní Saudskú Arábiu a ďalšie krajiny vrátane USA z podnecovania protestov v Iráne. Duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu (2. 11.) povedal, že USA manipulujú s verejnou mienkou v Iráne podporou protestných akcií. „Správy tajných služieb svedčia o tom, že nepriateľ vypracoval plán pre Teherán a ďalšie veľké i menšie mestá,“ povedal Chameneí.

Podľa iránskej televízie narážal na úlohu USA v nepokojoch. „Ich cieľom je zabezpečiť si, aby ich iránsky národ nasledoval a aby sa názorovo zhodoval s britskými a americkými predstaviteľmi,“ uviedol Chameneí.

K protestom, ktoré začali po smrti mladej Iránky v policajnej väzbe, sa pripájajú mestá v celom Iráne a tiež školáci. Títo mladí ľudia podľa Chameneího chodia na demonštrácie bez toho, aby vedeli, o čo ide. „Dôležití sú iba hlavní organizátori, ktorí pracujú v pozadí,“ povedal ajatolláh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet