Na hlavný obsah

Slovensko sa musí spoliehať na dovoz kaprov aj tento rok

Predpokladá sa, že ich cena stúpne o 20 percent.

Extrémne suché a horúce leto, dravé vtáky, aj roky zanedbané rybníky. Kaprov bude počas Vianoc menej. Slovensko sa tak musí spoliehať na ich dovoz. Podľa odborníka nejde o výnimočnú situáciu. Väčšina vianočných kaprov na slovenských stoloch bola aj v minulosti najmä zo zahraničia.

S výlovom kaprov začali aj na Perínskych rybníkoch pri Košiciach. Namiesto troch kilogramov vážia iba 10 dekagramov. Na štedrovečerný stôl preto poputujú až o niekoľko rokov. Rybníky boli totiž dlhšiu dobu zanedbané.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Teraz ich prevzal Slovenský rybárky zväz, ktorý ich začal v máji zarybňovať. Aj následkom suchého a horúceho leta a lovu dravých vtákov je kaprov podstatne menej ako očakávali.

„Hladina vody pre chov rýb je dosť podstatná, keďže ryby nemali dosť kyslíka vo vode, ktorá sa nám prehrievala. Dosť veľa ich vydochlo, 60 až 70 percent určite,“ uviedol Štefan Kopčo, tajomník Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Košice.

Premiestňovanie malých kaprov

Malé kapry premiestňujú z chovných rybníkov do lovných. Dôvodom je aj to, že ich potrebujú oddeliť od premnožených nežiadúcich rýb.

“Na budúci rok predpokladáme, že z takého 10-dekového kapra sa dá urobiť od jari do jesene sedem- až osemnásobok. Potom ich dáme prezimovať. Keďže v zime ryba nerastie, tam je skôr úbytok na váhe, tak pokračujeme na jar. O tri roky bude z toho trojkilová ryba,“ povedal odborný dozorca v rybnom hospodárstve Matej Gentzer.

V rybničnej sústave Iňačovce v okrese Michalovce výlov vianočných kaprov skončili. Aj ich poznačilo leto bez zrážok. Oslabené ryby vylovili dravé vtáky.

Zootechnik Peter Marták pripomína, že vianočné kapry Slovensko z 90-tich percent každý rok dováža zo zahraničia a nezmení sa to ani tento rok.

Predpokladá, že cena kaprov tento rok stúpne o 20 percent. Bude sa teda pohybovať medzi piatimi až šiestimi eurami za kilogram.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko