Na hlavný obsah

Smer-SD chce opäť odvolávať Mikulca

Iniciuje aj mimoriadnu schôdzu k situácii v zdravotníctve.

Smer-SD chce opäť odvolávať Mikulca
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Smer-SD chce v utorok (8. 11.) opäť podať návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) pre nezvládanie krízy v súvislosti s nelegálnou migráciou. Informoval o tom predseda strany Robert Fico.

„Ak tam bude taký neschopný baran ako minister vnútra, ktorý si len eurá ráta a nič nerobí, tak sa z tohto malého problému, ako ho vnímame, môže stať oveľa väčší,“ povedal Fico. Apeloval na situáciu na hraniciach s Českou republikou po tom, čo obnovila hraničné kontroly.

Minister vnútra je podľa svojich slov pripravený čeliť odvolávaniu. „Je to legitímne právo poslancov zvolať mimoriadnu schôdzu na odvolávanie člena vlády,“ uviedol. Hovorí o klamstvách uvádzaných opozičnými stranami. Slovensko podľa Mikulca migračnú vlnu zvláda dobre.

Poukázal napríklad na policajné hliadky po celom Slovensku na zachytávanie migrantov, spoločné hliadky s Maďarskom, ako aj na policajtov na srbsko-maďarskej hranici na posilnenie vonkajšej hranice. Zdôraznil, že nemá zmysel zavádzať vnútorné kontroly.

Situácia v zdravotníctve

Opozičná strana zároveň už podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k situácii v zdravotníctve. Chce predložiť uznesenie s konkrétnymi požiadavkami lekárov a zdravotníckych pracovníkov aj so záväzkom pre vládu prijať spoločné memorandum, ktoré má prispieť k upokojeniu situácie.

„Ľudia majú ústavné práva pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznil Fico. Poukázal na množstvo podaných výpovedí lekárov. Upozornil, že nemocnice hlásia odklad operačných zákrokov, pretože ich nebude mať kto vykonať. Pýta sa, čo robí vláda.

Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽANO) vyčíta, že hovorí o memorande s lekármi, ktoré ešte nikto nevidel, ako aj rokovania, ktoré nemajú výsledky. Podčiarkol, že vláda musí rokovať o vážnych požiadavkách lekárov.

Ozrejmil, že požiadavky sa netýkajú len platov lekárov a zdravotníkov či platieb poistného, ale aj systematických riešení v otázke vzdelávania. Doplnil, že v predloženom uznesení jednotlivé požiadavky pomenúvajú a kladú k nim aj termíny riešenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko