Na hlavný obsah

Slovensko nasadí vojakov na pomoc polícii v boji proti nelegálnej migrácii

Vojakov rozmiestnia na hraniciach s Maďarskom.

Slovensko nasadí vojakov na pomoc polícii v boji proti nelegálnej migrácii
Archívna ilustračná snímka pochodujúcich slovenských vojakov. Foto: Facebook/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO

Slovenská armáda nasadí denne až sto vojakov, ktorí budú pomáhať polícii v boji proti nelegálnej migrácii. Rozhodla o tom v stredu (2. 11.) vláda.

Vojakov rozmiestnia na hraniciach s Maďarskom. Práve trasu cez Maďarsko a Slovensko v poslednom čase využívajú migranti pri snahe dostať sa ďalej do západnej Európy. To viedlo k rozhodnutiu Českej republiky a Rakúska obnoviť koncom septembra kontroly na hraniciach so Slovenskom.

Slovenských vojakov nasadia do spoločných hliadok s policajtmi na hraničných priechodoch medzi Slovenskom a Maďarskom. Armáda by mala takto pomáhať polícii do polovice decembra. Českým policajtom na hraniciach pomáhajú aj vojaci a colníci.

„Problém treba riešiť predovšetkým na vonkajšej hranici Schengenského priestoru. Slovensko je hrdé na slobodu cestovania, sme na nej závislí. Neviem si predstaviť, že by sme začali uzatvárať Schengen,“ povedal minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) minulý týždeň označil súčasné české kontroly na spoločnej hranici so Slovenskom za porušenie Schengenského kódexu, čo však Praha odmietla.

Podľa ministerstva vnútra Slovensko od obnovenia kontrol na českých a rakúskych hraniciach zadržalo viac ako 2 600 migrantov a štyridsať prevádzačov. Z dôvodu zhromažďovania utečencov na hraniciach s Českom vybudovali úrady v obci Kúty stanové mestečko v snahe poskytnúť utečencom napríklad lekársku starostlivosť či potraviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko