Na hlavný obsah

Šojgu nariadil stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra, kde leží Cherson

Podoljak uviedol, že Ukrajina neprikladá vyhláseniam význam.

Šojgu nariadil stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra, kde leží Cherson
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu (10. 11.) nariadil stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Uviedol to podľa agentúry TASS jeho rezort.

Na pravom brehu rieky leží stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruským vojskám podarilo počas invázie na Ukrajinu dobyť. Americký prezident Joe Biden v reakcii uviedol, že stiahnutie jednotiek znamená, že Moskva „má skutočné problémy“.

„Je to dôkaz toho, že majú skutočný problém s ruskou armádou,“ citovala Bidena agentúra Reuters. Novinárom americký prezident tiež povedal, že je „zaujímavé“, že Rusko nepočkalo so stiahnutím až po oznámení výsledkov amerických parlamentných volieb.

Podľa Bidena stiahnutie umožní obom stranám „prekalibrovať pozície“ cez zimu. Ale len sa uvidí, či je Ukrajina pripravená na kompromis s Ruskom.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v stredu ale povedal, že robiť zo Šojguovho vyhlásenia závery vo veci reálneho stiahnutia Rusov z Chersonu by bolo unáhlené.

Odídu bez boja?

Kyjev podľa neho nevidí žiadne známky toho, že by sa Rusi chystali opustiť Cherson bez boja. V meste podľa neho zostáva významná časť ruských síl a do regiónu sa presúvajú ďalší ruskí vojaci.

„Zaháňajte sťahovanie vojsk a prijímajte všetky opatrenia na zabezpečenie bezpečnej prepravy vojakov, zbraní i techniky za rieku Dneper,“ povedal Šojgu veliteľovi ruských inváznych síl na Ukrajine Sergejovi Surovikinovi po tom, čo si od neho vypočul hlásenie.

„Ochránime to najdôležitejšie – životy našich vojakov a celkovo bojaschopnosť našich vojsk, ktoré nie je perspektívne držať v obmedzenom priestore na pravom brehu,“ uviedol v hlásení Surovikin. Ministra ubezpečil, že ruské vojská zaujmú „v najbližšom čase“ obranné pozície na ľavom brehu rieky.

Kyjev na stredajšie správy o Šojguovom rozkaze zareagoval skepticky. „Kým nad Chersonom nebude viať ukrajinská vlajka, nemá zmysel o ruskom ústupe hovoriť,“ povedal Reuters predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoljak.

„Ukrajina neprikladá ruským vyhláseniam význam. Treba odlišovať vyjadrenia od činov,“ dodal. Na twitteri napísal, že ukrajinské sily ďalej pokračujú v oslobodzovaní územia. Vychádzajú pritom z informácií rozviedok, a nie z výrokov v médiách.

Nad sťahovaním Rusov z Chersonu vyjadril pochybnosti tiež šéf správy susednej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. „Keď Rusi niečo hovoria, tak to znamená, že urobia opak,“ napísal na sociálnej sieti Telegram.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet