Na hlavný obsah

Stoltenberg: Výbuchy v Poľsku neboli zámerným útokom Ruska na NATO

Uviedol to po stretnutí veľvyslancov Aliancie.

Stoltenberg: Výbuchy v Poľsku neboli zámerným útokom Ruska na NATO
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Dopad rakiet v poľskej obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou, ktorý v utorok (15. 11.) zabil dvoch ľudí, nebol podľa všetkého zámerným útokom. Severoatlantická aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu (16. 11.) po mimoriadnom stretnutí veľvyslancov Aliancie v Bruseli.

Stoltenberg tiež povedal, že výbuch podľa predbežných zistení NATO zrejme spôsobila strela ukrajinskej protivzdušnej obrany namierená proti ruskej rakete.

„Nie je to chyba Ukrajiny. Konečnú zodpovednosť nesie Rusko, lebo pokračuje vo svojej nelegálnej vojne proti Ukrajine,“ povedal šéf Aliancie. Pripomenul, že výbuch nastal vo chvíli, keď Rusko vyslalo ďalšiu vlnu rakiet na ukrajinské mestá zameranú na kritickú infraštruktúru a civilné ciele.

Tridsiatka aliančných krajín je podľa neho pripravená na to, že konflikt na Ukrajine môže mať priame dôsledky aj pre územia členských štátov.

Spojenci budú podľa neho naďalej situáciu blízko monitorovať a koordinovať svoj postup. O konkrétnom posilňovaní protivzdušnej obrany na východe Aliancie však podľa neho teraz nebola reč.

Rusko vyzvali, aby s vojnou prestalo. Stoltenberg spresnil, že koniec ruských vojnových akcií na Ukrajine je najistejším spôsobom, ako predísť tomu, aby sa podobné incidenty už viac neopakovali.

„NATO je rozhodnuté brániť všetkých svojich spojencov,“ odkázal šéf Aliancie v závere svojho prejavu. Dodal, že v posledných hodinách hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom i s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Dohodli sa, že treba ostať pokojní, ale ostražití, pričom NATO bude podrobne a zblízka sledovať vývoj tejto situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet