Na hlavný obsah

Stovky ľudí sa počas ruskej okupácie Chersonu „stratili“

Vie sa zatiaľ o piatich obetiach.

Stovky ľudí sa počas ruskej okupácie Chersonu „stratili“
Ukrajinská vlajka opäť veje pred budovou oblastnej vlády. Foto: Twitter

Stovky ľudí v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa počas trvania ruskej okupácie zadržali alebo sa stratili. K tomu záveru prišli vo svojej správe výskumníci z Yalovej univerzity, informuje v piatok (18. 11.) stanica Sky News.

Správa dokumentuje zadržania a zmiznutia dovedna 226 ľudí v tejto oblasti v období od marca do októbra. Jednu tretinu týchto osôb údajne podrobili mučeniu a piati z nich prišli o život.

Dokument zverejnili týždeň po tom, čo Moskva začala so sťahovaním svojich vojakov z oblasti západne od rieky Dneper, ako i zo samotného mesta Cherson.

Humanitárne výskumné laboratórium na Yalovej univerzite sa financuje ministerstvom zahraničných vecí.

Spustili to v máji s cieľom analyzovať dôkazy o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine, píše Sky News. Rusko popiera, že jeho vojaci zámerne cielia na civilistov či sa dopúšťajú vojnových zločinov.

Správa uvádza, že väčšina z 226 osôb zadržala ruská armáda alebo ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Dokument sa odvoláva na viacero zdrojov, ktoré uviedli, že ruské bezpečnostné jednotky mali zoznamy s menami jednotlivcov, evidenčnými číslami vozidiel a ďalšími informáciami, cituje spravodajská stanica.

Výskumníci tiež identifikovali 12 lokácií využívaných na zadržiavanie a výsluchy v Chersone i na Kryme.

„Rusko musí zastaviť tieto operácie a stiahnuť svoje jednotky, aby ukončilo zbytočnú vojnu, ktorú nemôže vyhrať a ani ju nevyhrá – bez ohľadu na to, aká opovrhnutiahodná a zúfalá je jeho taktika,“ uviedla po zverejnení správy administratíva amerického prezidenta Joea Bidena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet