Na hlavný obsah

Ukrajinci odpálili zamínovanú budovu policajného riaditeľstva v Chersone

Rusi ju predtým, ako z oblasti stiahli.

Ukrajinskí pyrotechnici vyhodili do povetria budovu policajného riaditeľstva v oslobodenom meste Chersonu. Rusi ju zamínovali predtým, ako sa minulý týždeň z oblasti na pravom brehu rieky Dneper stiahli. Uviedol to v stredu (16. 11.) šéf ukrajinskej polície Igor Klymenko na sociálnej sieti.

„Ruskí okupanti v budove ukryli výbušniny. Výbuchu sa nedalo vyhnúť. Vďaka vynaliezavosti a zručnosti našich pyrotechnikov nebol nikto zranený. To je to hlavné. Múry obnovíme,“ napísal Klymenko. Na videu, ktoré k príspevku pripojil, je vidieť krídlo úplne zrúteného domu, z ktorého zostala len strecha a obvodové múry.

Ukrajinské úrady predtým uviedli, že ruské sily pri svojom ústupe zamínovali všetku infraštruktúru. Vyzvali preto obyvateľov, aby sa do oslobodených regiónov zatiaľ nevracali.

Klymenko uviedol, že od oslobodenia už policajní pyrotechnici skontrolovali viac ako 400 hektárov územia a zaistili vyše 4 000 výbušných predmetov.

Ukrajinskí vojaci vstúpili do centra Chersonu minulý týždeň po tom, ako sa Rusi stiahli za Dneper z jediného oblastného centra, ktoré dokázali dobyť od začiatku invázie z 24. februára.

Toto stiahnutie predstavovalo tretí veľký ústup ruských síl od vypuknutia vojny. Rusi sa prvýkrát vzdali veľkého mesta pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy, ktorá viedla k oslobodeniu mnohých obcí na východe a juhu krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet