Na hlavný obsah

Väznený egyptský disident, ktorý drží hladovku, je v opatere lekárov

Jeho rodina hovorí o mučení.

Väznený egyptský disident, ktorý drží hladovku, je v opatere lekárov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Väznený egyptský disident Alá Abdal Fattáh, ktorý drží prísnu protestnú hladovku, je v starostlivosti lekárov. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok (10. 11.) oznámila aktivistova rodina.

„Predstavitelia väznice uviedli, že podnikli lekárske kroky na zachovanie jeho zdravia,“ uviedla na twitteri sestra väzneného. Tá v posledných dňoch opakovane vyjadrila presvedčenie, že úrady pristúpia k nútenému vyživovaniu jej brata, čo by sa podľa rodiny rovnalo mučeniu. Abdal Fattáh už skôr v liste napísal, že je pripravený vo väzení zomrieť, ak ho neprepustia.

Jeden z členov právneho tímu Abdal Fattáha na twitteri oznámil, že dostal od egyptského prokurátora povolenie navštíviť svojho klienta vo väzení. Právnik Chálid Alí uviedol, že sa ihneď po obdržaní povolenia na návštevu vydal do väzenského komplexu vo Vádí an-Natrún, ktorý sa nachádza v púšti severozápadne od metropoly Káhiry.

Abdal Fattáh, ktorý má okrem egyptského tiež britské občianstvo, patril medzi tváre revolučného roka 2011. Teraz si odpykáva päťročný trest za šírenie falošných správ. Má 40 rokov a mnoho z minulých desiatich rokov strávil za mrežami. Podľa agentúry AP sa stal ukážkou návratu Egypta k autokratickej vláde.

Hladovku začal 2. apríla pôvodne konzumáciou jedného pevného jedla týždenne a príjmom 100 kalórií denne v podobe tekutín. V nedeľu (6. 11.), keď v letovisku Šarm aš-Šajch začala konferencia o zmene klímy COP27, protest rozšíril a prestal prijímať aj tekutiny.

Na prepustenie Abdal Fattáha vyzval tento týždeň vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Prepustenie opozičného aktivistu žiadal v Egypte aj nemecký kancelár Olaf Scholz či britský premiér Rishi Sunak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet