Na hlavný obsah

Bratislavské polikliniky ešte stále nenašli svojich kupcov

O Železničnú polikliniku nie je záujem.

Bratislavské polikliniky ešte stále nenašli svojich kupcov
Na snímke poliklinika Tehelná. Foto: J. Hamšíková

Polikliniky v Bratislave – ešte pred časom na predaj – stále nenašli svojho kupcu. Kým budovu na Tehelnej, ktorú zatiaľ vlastní štátny MH Manažment, obhliada magistrát, železničnú polikliniku na Trnavskom mýte do vlastníctva nik nechce.

Ministerstvo zdravotníctva ani o jednu z budov záujem nemá, tvrdí, že sa sústredí na iné projekty.

Štátny MH Manažment ešte v novembri zrušil súťaž na predaj polikliniky v bratislavskom Novom meste, kde sídli približne 60 ambulancií.

Budovu ponúkali za takmer 15 miliónov, vyžaduje však dodatočné financie – iba milión na akútne sanácie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Obyvatelia neprídu o zdravotnú starostlivosť

Záujemcovia o budovu nie sú verejne známi, do rokovaní so štátnou firmou však vstúpil bratislavský magistrát a stále diskutujú.

„Zástupcovia mesta sa zúčastnili obhliadky objektu. Aktuálne čakáme na doposlanie potrebných podkladov k nehnuteľnostiam,“ avizovala hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Ani Železnice Slovenskej republiky nevedia predať budovu, ktorú majú vo vlastníctve v širšom centre Bratislavy – na Trnavskom mýte.

V súčasnosti v nej sídli nemocnica s poliklinikou a ubytovňa. V lete otvorili štvrté ponukové kolo, kupcu však nenašli ani po opakovanom znížení ceny.

O situáciu so zdravotnou starostlivosťou v Bratislavskom kraji sa zaujímalo aj ministerstvo, posúdili zdravotnícke prostredie v kraji a rozhodli sa neodkúpiť ani jednu zo spomínaných budov.

„Dostupné zdroje rezort plánuje investovať do modernizácie zdravotníckeho prostredia v bratislavskom regióne, v ktorom vlajkovou loďou je Univerzitná nemocnica Rázsochy,“ uvádza sa v stanovisku.

Tá však bude koncovou nemocnicou, nie budovou pre ambulantný sektor. Analytik INESS Martin Vlachynský hovorí, že kým v nemocnici je podstatné aj zariadenie, v ambulanciách sú dôležití ľudia.

Upozorňuje preto, že rozhodujúce je, aby lekári a lekárky neodišli z kraja, nie to, v akej budove budú sídliť:

„To, aká bude konkrétna fyzická podoba služieb, či sa rozídu do viacerých samostatných ambulancií alebo si nájdu novú polikliniku, ktoré priebežne vznikajú a zanikajú. Vôbec nevidím žiaden dôvod príliš sa upínať na fyzickú podobu ambulancií,“ vysvetlil Vlachynský.

Železnice SR aj MH Manažment zatiaľ o konkrétnych kupcoch alebo ďalších kolách predaja verejne nehovoria.

Tvrdia, že na mieste nie je ani obava, že obyvatelia prídu o zdravotnú starostlivosť – zmluvy so zdravotníkmi sa predajom nekončia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál