Na hlavný obsah

Deti by si pod stromčekom nemali nájsť všetko, čo si zaželali, tvrdí psychológ

Dôležitejšia by mala byť kvalita ako množstvo darčekov.

Deti by si pod stromčekom nemali nájsť všetko, čo si zaželali, tvrdí psychológ
Ilustračná snímka darčekov pod vianočným stromčekom. Foto: RTVS

Väčšina rodičov by pre svoje deti urobila všetko na svete. A tiež im aj kúpila všetko na svete. Lenže to je práve chyba. A preto by mal po napísaní „listu Ježiškovi“ zoznam darčekov, ktoré si deti zaželali, prejsť ešte rodičovskou editáciou.

Nájsť si pod stromčekom hŕbu darčekov je snom väčšiny detí. Je to prirodzené, ale v konečnom dôsledku to pre nich nie je dobré.

„Darčekov odporúčam menej, ale kvalitné. Keď deti zahltíme rôznymi podnetmi, tak si neuvedomujú hodnotu darčekov. Tým sa vlastne stráca celý zmysel darovania a Vianoc celkovo,“ povedal psychológ Marek Madro.

„Ježiškovi“ do listu by mali preto rodičia napísať poznámku, aby nenosil všetko, čo si dieťa zaželalo. A tiež aby pri výbere myslel na to, ako dlho deti hračky využijú a ako sú pre nich užitočné.

„Oveľa užitočnejšie a efektívnejšie je darovať deťom hračky, ktoré majú aj hlbší zmysel. Napríklad s nimi deti môžu kreatívne tvoriť,“ skonštatoval Madro. Špeciálne knižky podľa neho prinášajú takýto „dlhodobý efekt“, dieťa sa totiž môže stať „súčasťou príbehu“.

Tri hračky sú zlatá stredná cesta

Zlatou strednou cestou by podľa psychológov mohli byť tri hračky. Jedna, ktorú si dieťa zaželá, druhá kreatívna a tretia taká, s ktorou sa zahrá celá rodina – napríklad pexeso.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spoločenská hra pre všetkých by mohla byť voľbou aj pre rodičov, ktorí nemajú na to, aby mohli zabezpečiť bohatého Ježiška každému členovi rodiny osobitne.

Hovorí sa, že väčšiu radosť má človek vtedy, keď niekoho obdaruje, ako keď je sám niečo dostane. Preto môžu rodičia skúsiť deťom navrhnúť, aby z množstva hračiek, ktoré doma majú na Vianoce nejaké venovali iným deťom, ktoré budú mať darčekov pod stromčekom menej, alebo žiadny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko