Na hlavný obsah

EU schválila balík s pôžičkou pre Ukrajinu aj maďarský plán obnovy

Zavedie sa aj minimálna daň pre veľké korporácie.

Zľava český premiér Petr Fiala, predseda Európske rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Zľava český premiér Petr Fiala, predseda Európske rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.Foto: ČTK/AP

Štáty Európskej únie formálne schválili zložito dohodnutý kompromis o prístupe Maďarska k únijným fondom, finančnej podpory Ukrajiny v budúcom roku a zavedenia minimálnej dane pre nadnárodné korporácie.

Na twitteri to oznámilo české predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré hovorí o potvrdení „megadohody“. Tú prvýkrát ohlásili v pondelok (12. 12.), na poslednú chvíľu ju však ohrozili výhrady Poľska k daňovej zložke.

„Členské krajiny schválili kompromis o 18 miliardách eur pre Ukrajinu, minimálnej dani pre veľké korporácie, maďarskom pláne obnovy a odolnosti a o rozpočtovej kondícii. Písomnú procedúru sme ukončili,“ uvádza české predsedníctvo.

Dohoda znamená, že EÚ na budúci rok na základe spoločnej pôžičky poskytne Ukrajine systematickú finančnú podporu na zabezpečenie základných funkcií štátu zasiahnutého ruskou inváziou.

Spojenie návrhov

Tento postup sprvu blokovala Budapešť, ktorá sa pre obavy Bruselu o stav právneho štátu v Maďarsku zároveň ocitla v dvojitom spore o prístup k miliardám eur z únijných fondov. Otázky maďarského plánu obnovy po pandémii a zablokovania časti peňazí z tradičných fondov EÚ sa potom spojili s plánom podpory Ukrajiny a schvaľovali sa spoločne.

Do balíka zahrnuli aj dlho prerokovávaný návrh o zavedení minimálnej 15-percentnej dane pre veľké nadnárodné firmy, ktorý je súčasťou širšieho medzinárodného plánu. V EÚ sa proti zámeru tiež stavalo Maďarsko.

V pondelok však české predsedníctvo ohlásilo predbežnú dohodu o celej sade návrhov, ktorá zahŕňala isté zníženie objemu zablokovaných maďarských fondov.

Následné písomné potvrdzovanie však narazilo na odpor Poľska a otázka sa tak dostala na dnešný samit únijných lídrov. Pri ňom sa podarilo dohodu dotiahnuť do konca. Zrejme aj vďaka premietnutiu niektorých požiadaviek Varšavy do záverov vrcholnej schôdzky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet