Na hlavný obsah

Indická farmaceutická firma zastavila výrobu po úmrtí detí užívajúcich sirup

Podľa predbežných testov obsahoval sirup toxickú látku.

Indická farmaceutická firma zastavila výrobu po úmrtí detí užívajúcich sirup
Na ilustračnej snímke sirup proti kašľu. Foto: pexels

Indická farmaceutická firma Marion Biotech, ktorej sirup proti kašľu je spájaný s úmrtím 19 detí v Uzbekistane, v piatok (30. 12.) zastavila výrobu všetkých liekov. Tento krok nasledoval po tom, ako inšpekcia zistila porušenie pravidiel výroby v jednej z pobočiek firmy, informovala agentúra Reuters.

Indické ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení potvrdilo, že všetky výrobné aktivity firmy Marion Biotech v pobočke Noida v severnej Indii v noci na piatok zastavili a vo firme pokračuje vyšetrovanie.

Uzbecké ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že po užívaní sirupu proti kašľu v meste Samarkand zomrelo najmenej 18 detí. Miestne médiá vo štvrtok (29. 12.) informovali o úmrtí ďalšieho dieťaťa, ktoré užívalo sirup Dok-1 Max. Podľa médií malo dieťa iba jeden rok.

Sirup obsahoval toxickú látku

Podľa predbežných testov obsahoval sirup toxickú látku etylenglykol, ktorá sa bežne používa do nemrznúcich zmesí. Ministerstvo tiež uviedlo, že deťom podávali vyššie dávky, ako vzhľadom na ich vek mali. A to buď pre omyl rodičov alebo na základe chybného odporúčania lekárnikov.

Uzbekistan teraz sťahuje všetky tablety a sirupy Dok-1 Max z lekární a podľa miestnych médií krajina zastavila predaj ďalšieho sirupu proti kašľu, ktorý firma vyrába pod názvom Ambronol.

V Indii sa vyrába asi tretina liekov, ktoré sa vo svete predajú. Väčšinou sú to generiká, teda kópie značkových liekov, ktorým skončila patentová ochrana. Krajina je domovom jedných z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich farmaceutických firiem. Vyslúžila si prezývku „svetová lekáreň“ a napĺňa väčšinu zdravotných potrieb rozvojových krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet