Na hlavný obsah

Južná Kórea začne vyšetrovať nelegálne adopcie detí do zahraničia

Pôjde o prípady 34 detí adoptovaných v rokoch 1960 až 1990.

Južná Kórea začne vyšetrovať nelegálne adopcie detí do zahraničia
Ilustračná snímka dieťaťa. Foto: Unsplash

Juhokórejská Komisia pre pravdu a zmierenie vo štvrtok (8. 12.) oznámila, že začne vyšetrovanie desiatok prípadov údajných adopcií tamojších detí do Európy a Spojených štátov.

Tie majú podozrenie, že dokumenty o ich pôvode sa počas vlny „vývozu detí“ z tejto ázijskej krajiny v druhej polovici 20. storočia sfalšovali alebo zakamuflovali. Informoval o tom denník The Guardian.

Mohlo by ísť o doposiaľ najrozsiahlejšie vyšetrovanie adopcií juhokórejských detí do zahraničia.

Adoptovaní Juhokórejci podľa odhadov tvoria najväčšiu skupinu adoptovaných osôb na svete. Počas uplynulých 60 rokov si až 600 000 detí z Južnej Kórey — najmä dievčat — osvojili v zahraničí. Väčšina z nich sa dostala do rodín v Spojených štátoch a Európe.

Komisia sa rozhodla preskúmať prípady 34 adoptovaných detí, ktoré sa v rokoch 1960 až 1990 dostali do Dánska, Nórska, Holandska, Nemecka, Belgicka a USA. Tieto medzičasom dospelé osoby tvrdia, že ich úrady nezákonne odobrali biologickým rodičom a použili pritom falošné dokumenty či podplácanie.

Prostriedok prehlbovania vzťahov so Západom

Počas obdobia, keď deti odobrali z rodín, sa vo vláde v Južnej Kórei vystriedalo niekoľko zástupcov armády. Tí adopcie považovali za prostriedok na prehĺbenie vzťahov s demokratickým Západom a zároveň na zníženie počtu obyvateľov, o ktorých sa musel niekto starať (nechcené deti, potomkov slobodných matiek či siroty).

Južná Kórea bola krajinou, kde sa propagácia adopcií presadzovala zákonmi. To umožnilo adopčným agentúram, aby s cieľom získať čo najviac peňazí manipulovali so záznamami detí. Pri väčšine detí adoptovaných do zahraničia sa totiž uvádzalo, že ich objavili na ulici ako siroty, čo adopčný proces značne uľahčilo.

Adoptované osoby teraz žiadajú, aby komisia riadne prešetrila agentúry, ktoré falšovali dokumenty a vykonávali adopcie aj bez súhlasu rodín detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet