Na hlavný obsah

Koncesie sa zrušia, príjmom RTVS bude nárokovateľný príspevok

Za hlasovalo 91 poslancov zo 136 prítomných.

Koncesie sa zrušia, príjmom RTVS bude nárokovateľný príspevok
Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR

Koncesionárske poplatky sa zrušia. Zmenu odsúhlasili poslanci Národnej rady SR vo štvrtkovom (22. 12.) hlasovaní.

Za hlasovalo 91 poslancov zo 136 prítomných. Hlasovania sa zdržalo 45 poslancov, a to najmä zo strany Smer-SD, Hlas-SD a hnutia Republika. Za návrh zahlasovali všetci prítomní poslanci strany SaS, hnutia Sme rodina a OĽANO (okrem Petra Kremského, ktorý sa zdržal hlasovania).

Hlavným príjmom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

Suma nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu je pre rok 2023 najmenej 41,5 milióna eur. „Sumu sme stanovili ako najvyššiu dosiahnutú výberom koncesionárskych poplatkov v jednom kalendárnom roku,“ píše sa v návrhu, ktorý predložil predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Mariána Viskupič (SaS).

Pre rok 2024 to už bude 83 miliónov eur. Opatrenie bude mať negatívny dopad na rozpočet, no predkladateľ zároveň upozorňuje na to, že len výdavky na samotný výber koncesionárskych poplatkov predstavujú 2,5 milióna eur ročne.

Návrh bol súčasťou dohody SaS a OĽANO

Zmena prešla v pléne ako súčasť pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o dani z osobitnej stavby. S návrhom prišiel Richard Sulík (SaS). Bol súčasťou dohody o schválení rozpočtu na budúci rok.

Návrh liberáli zdôvodňovali tým, že výber koncesionárskych poplatkov je nespravodlivý a neetický, pretože zaväzuje občanov prispievať na verejnoprávne médiá bez ohľadu na to, či služby rozhlasu a televízie využívajú alebo nie.

Podľa nich navyše diskriminuje zamestnávateľov, ktorí musia platiť podľa počtu zamestnancov.

„Ak chce štát poskytovať občanom služby RTVS ako verejnoprávneho média, musí vyčleniť na jeho financovanie prostriedky z daní, ktoré občania štátu už odvádzajú a nie zaťažovať verejnosť ďalšími osobitnými poplatkami,“ uviedol Viskupič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika