Na hlavný obsah

Michel vyzval čínskeho prezidenta, aby prinútil Rusko rešpektovať Chartu OSN

Si Ťin-pchinga požiadal, aby využil svoj vplyv.

Michel vyzval čínskeho prezidenta, aby prinútil Rusko rešpektovať Chartu OSN
Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Šéf Európskej rady Charles Michel na štvrtkovom (1. 12.) stretnutí s čínskym prezidentom vyzval Si Ťin-pchinga, aby využil svoj vplyv na Rusko a v súvislosti s Ukrajinou ho prinútil rešpektovať Chartu OSN.

Čínsky vodca dal podľa Michela jasne najavo, že Čína nedodáva Rusku zbrane. Informovala o tom agentúra Reuters. Prezident uviedol, že pri rokovaní so šéfom Európskej rady v Pekingu apeloval na politické riešenie ukrajinského konfliktu.

„Musíme sa vyhnúť stupňovaniu napätia a prehlbovaniu krízy a usilovať sa o nastolenie mieru,“ vyhlásil Si Ťin-pching podľa čínskej štátnej televízie CCTV.

Peking sa podobne k ukrajinskému konfliktu vyjadril v minulosti už niekoľkokrát. Čína, ktorá je považovaná za jedného z najbližších spojencov Moskvy. Nevyprovokovaný ruský vpád na Ukrajinu odmieta odsúdiť a kritizuje sankcie Západu voči Moskve.

Čína tiež zvýšila dovoz ruského zemného plynu, uhlia a ropy. Tento týždeň čínske a ruské letectvo usporiadali spoločné vojenské cvičenie, napísala agentúra AP.

Spolupráca EÚ a Číny má pokračovať

Na stretnutí vo Veľkej sále ľudu v čínskom hlavnom meste čínsky prezident Michelovi povedal, že Čína bude pokračovať v strategickej komunikácii a spolupráci s Európskou úniou (EÚ). Dodal, že dúfa, že unijné inštitúcie a členské štáty by mali Čínu vnímať „objektívne a korektne.“ Uviedla to televízia CCTV.

Európu pritom čínsky vodca varoval pred „všetkými formami novej studenej vojny“. Takéto spôsoby myslenia a ideologické strety treba prekonať, povedal Si Ťin-pching.

Michelova kancelária už pred jeho cestou do Pekingu uviedla, že návšteva sa koná na pozadí napätej geopolitickej a ekonomickej situácie. Michel na októbrovej strategickej diskusii Európskej rady o vzťahu EÚ s Čínou uviedol, že únia nesmie byť vo vzťahu k Číne naivná. Mala by sa zároveň vyvarovať permanentnej konfrontácie.

Vzťahy Číny a EÚ v posledných mesiacoch komplikuje rastúce napätie okolo Taiwanu, otázka práv čínskych menšín či spojenectvo Pekingu s Moskvou.

Citlivou témou je prísna čínska politika nulovej tolerancie voči covidu, ktorá vyvolala vlnu dlho nevídaných protestov. Čínsky prezident dnes opätovne zdôraznil, že strany sa nesmú navzájom zasahovať do svojich vnútorných záležitostí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet