Na hlavný obsah

Odsúdeného ruského politika Jašina previezli z Moskvy do Udmurtska

Dôvodom má byť obsadenosť ústavov predbežného zadržania.

Odsúdeného ruského politika Jašina previezli z Moskvy do Udmurtska
Zadržaný ruský opozičný politik Iľja Jašin. Foto: TASR/AP

Ruského opozičného politika Iľju Jašina previezli z Moskvy do vyšetrovacej väznice v meste Iževsk v Udmurtskej republike ležiacej na východe európskej časti Ruskej federácie.

S odvolaním sa na Jašinovu advokátku Mariju Ejsmontovú o tom v utorok (27. 12.) informovala britská stanica BBC.

Prevoz sa uskutočnil ešte predtým, ako začal platiť rozsudok, ktorým bol Jašin za šírenie dezinformácií o ruskej armáde odsúdený na osem a pol roka väzenia.

Nie je to zvykom

Alexej Meľnikov, výkonný tajomník moskovskej komisie monitorujúcej rešpektovanie práv zadržiavaných osôb, na margo tejto skutočnosti pre agentúru Interfax povedal, že takáto prax nie je nezvyčajná.

Vysvetlil, že to „súvisí s obsadenosťou ústavov predbežného zadržania v hlavnom meste. Nad limit je tam držaných viac ako 2 000 ľudí“.

Informácie o prevoze Jašina z Moskvy sa objavili už v pondelok (26. 12.). Ani jeho advokáti však nevedeli, kam Jašina presunuli.

Jeho matka mala na 29. decembra povolenie navštíviť ho vo vyšetrovacej väznici v Moskve. Iževsk je od Moskvy vzdialený 1200 kilometrov. „Takže Iľja a jeho rodina dostali takýto pozdrav k nadchádzajúcemu Novému roku,“ napísala právnička Ejsmontová v statuse na facebooku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet